Yeni Günaydın
Geri

Online Ucuzluğa Vergi Freni Geldi!

Yurt dışından posta ve kargo yoluyla yapılan online alışverişteki yükseliş, yerli e-ticaret sitelerini zora soktu. Çareyi vergiyi artırıp, alışveriş limitlerini düşürmekte buldular.
Online Ucuzluğa Vergi Freni Geldi!
Haberler / Ekonomi
7 Ağustos 2024 Çarşamba 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Geçmişte e-ticaret şirketi Alibaba’ya uygulanan vergi engelinin bir benzeri Çinli e-ticaret şirketi Temu için getirildi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, internetten verilen siparişlerle yurt dışından yapılabilecek alışverişin üst limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Bu yolla yapılan alışverişin vergisi de Avrupa Birliği ülkelerinden getirilen mallar için yüzde 20’den yüzde 30’a, Çin ve ABD başta olmak üzere diğer ülkelerden gelen mallar için ise yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldı. Daha önce internet yoluyla yurt dışından yaklaşık 5.500 liraya kadar mal sipariş edilebilirken artık getirilebilecek malın bedeli 1.100 lirayı aşamayacak. Ayrıca bu ürün örneğin Çin’den sipariş edilmişse ödenecek vergi 330 liradan 660 liraya çıkacak.

15 GÜN SONRA BAŞLIYOR

İnternetten yurt dışından yapılan alışverişin vergisini artıran, limitini düşüren uygulama, 21 Ağustos 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Ancak siparişin tamamlanıp yurda gelmesi en az 15 gün sürdüğü için engel fiilen aynı gün başlayabilir. Dolayısıyla 15 günlük süre dolmadan düşük vergi ve yüksek limit avantajından yararlanmak isteyenler, ürün geldiğinde yüksek vergilerle karşılaşabilir. Ticaret Bakanlığı, kararı savunurken ithal bazı ürünlerin kalitesizliğinden dolayı tüketicilerin şikayetçi olduğunu, satışların düşmesi nedeniyle de imalatçı, KOBİ’ler ile esnaf, ticaret ve sanayi odalarından şikayet geldiğini bildirdi. Ancak asıl büyük olumsuzluğu yerli internet sitelerinin yaşadığı biliniyor.

6 ayda 100 milyara dayandı

İnternet üzerinden yurt dışından yapılan alışverişe vergi ve limit indirimi yoluyla sınırlama getirilmesinde özellikle son dönemde hızla büyüyen e-ithalat etkili oldu. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, kredi kartıyla yurt dışından online yapılan alışverişin toplam büyüklüğü geçen yılın ilk 6 ayında 48 milyar liraydı. Söz konusu rakam bu yılın ilk 6 ayında ise yüzde 96 artışla 94 milyara kadar dayandı. Geçen yıl aylık alışveriş 10 milyarın altında seyrediyordu. Bu yıl ise söz konusu rakam 18 milyar liraya yaklaştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın