Öğrencilere tatil, ücretli öğretmenlere çile başladı... "Bu ay maaşlar yarım yatacak"
Öğrenciler yarıyıl heyecanı yaşarken ücretli öğretmenler tedirgin. Çünkü iki hafta boyunca maaş alamayacaklar. Tatil başlayınca atölyede çalışmaya başlayan öğretmenler var
Cihat Arpacık
Öğretmen eksiği, ataması yapılan öğretmen sayılarını arttırmak yerine ücretli öğretmenler vasıtasıyla çözmeye çalışılıyor.
Gün boyunca derslere giren, kadrolu öğretmenlerle aynı işleri yapan ancak maaşları meslektaşlarına asla ulaşamayan ücretli öğretmenler yarıyıl tatilinde 2 haftalık maaşlarını alamayacak.
85 binden fazla ücretli öğretmenden biri olan İ.K, daha önce ara verdiği metal kaplama işine bu yüzden döndü.
Sadece birkaç hafta önce hayat bilgisi dersinde öğrencilerine "İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası" münasebetiyle insan haklarını anlatmıştı.
Şimdi ise maaşı yarıyıl tatili nedeniyle yarıya düşeceği için 2 haftalık bir iş bulmak zorunda.
Çünkü öğrencilerine cumhuriyeti, demokrasiyi, tasarruf etmeyi öğreten öğretmenin kirasını ödemesi gerekiyor.
Kimi öğretmenler, ücretli olarak milli eğitime bağlı okullarda çalışıyor, hafta sonları dershanelerde ve etüt merkezlerinde yine günlük ücret alarak para kazanmaya çalışıyor.
Ders ücreti: 52 TL
Ücretli öğretmenlere ödenen ders ücreti geçen aylarda 40,15 TL'den 52 TL'ye çıktı. Bu para, öğretmenlerin bir ay boyunca girdikleri ders saat toplamına, her 5 saat için 1 ders saati eklenerek hesaplanıyor.
Aralık ayında bir öğretmene "temel eğitim" açıklamasıyla yatan maaş 6 bin 212 liraydı. Bu para önümüzdeki maaş döneminde yarıyıl tatili nedeniyle daha düşük yatacak.
Ücretli öğretmenlere verilen para sadece yarıyıl tatillerinde değil resmi izin günlerinde ya da kar tatillerinde de düşüyor. Çünkü öğretmenler sadece girdikleri ders saatine göre maaş alabiliyor.
Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Genel Sekreteri Sinan Muşlu, ücretli öğretmenliğin eğitim çözülmemiş onlarca sorunundan birinin olduğunu belirtti.
"Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenleri ucuz iş gücü olarak çalıştırıyor"
Ataması yapılmayan yüzbinlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen varken her eğitim öğretim yılında yaklaşık 90 bine yakın ücretli öğretmen görevlendirildiğine dikkati çeken Muşlu, "Milli Eğitim Bakanlığı, yüzbinlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen varken yeterince atama yapmıyor ve öğretmenleri ucuz iş gücü olarak çalıştırıyor" dedi.
Ücretli öğretmenlerin birçok özlük hakkından yoksun kaldığını ve ders saati ücretine tabi tutularak çalıştırıldığını, sigortalarının da tam olarak yatırılmadığını ifade eden Muşlu, ön lisans mezunu herkesin bölümü ne olursa olsun ücretli öğretmenliğe başvurabildiğini ve görevlendirilebildiğini vurguladı. Eğitim fakültesi mezunu olmayan, pedagojik formasyon eğitim almamış kişilerin de ücretli öğretmen olarak görevlendirildiğini söyleyen Muşlu, "Bu durum da eğitimde nitelik kaybını her geçen yıl derinleştiriyor" diye konuştu.
Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi ve en az 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini vurgulayan Muşlu, "Öğretmen açığı kalıcı olarak çözülmelidir. Öğretmenin ucuz iş gücü olarak açlığa mahkum edilmesi bu mesleğin itibarına en büyük saldırılardan biridir" ifadelerini kullandı.