Yeni Günaydın
Geri

Obezite'nin Sonucu Karaciğer Yağlanması

Obeziteyle birlikte toplumda artan rahatsızlıklardan biri de karaciğer yağlanması ve Türkiye’de her 4 kişiden 1’inde karaciğer yağlanması görülüyor.
Obezite'nin Sonucu Karaciğer Yağlanması
Haberler / Sağlık
8 Nisan 2022 Cuma 10:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Vücudumuzun fabrikası karaciğer

Vücudumuzun fabrikası olan karaciğerin görevleri saymakla bitmez; besin ögelerinin depolanması, metabolize edilmesi, ilaçların, alkolün, vücuda alınan yabancı maddelerin temizlenmesi, kolesterol ve safra salgısı, bazı hormonların üretimi ve bağışıklık hücrelerinin üretimi gibi birçok hayati fonksiyondan sorumludur. Karaciğer yağlanması basit bir şekilde başlayan fakat önlem alınmazsa ciddi evreleri olabilen bir hastalıktır. Zamanla yağlanmaya iltihaplanma da eklenir ve ilerlerse siroza yol açabilir. Bu aşama, geri döndürülemez.

Bel çevresi yağlanmasına dikkat!

Kadınlarda bel çevresi 80cm, erkeklerde 94cm üzerindeyse karaciğeriniz risk altında demektir. Yanı sıra bel çevresindeki yağlanmaya eşlik eden diyabet, insülin direnci, yüksek kolesterol gibi durumlar da karaciğer yağlanmasında önemli risk faktörleridir. Yağlanmanın ileriki safhalarıyla birlikte karaciğer görevlerini tam olarak yerine getirememeye başlar ve baştan aşağıya bütün vücudumuz bu durumdan etkilenir. Durum bu seviyeye gelmeden karaciğer yağlanmasına karşı mutlaka önlem alınmalıdır.

Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin

Eğer ekmek, makarna, pilav, fast food, tatlı ve şeker içerikli besinler çok yüksek miktarlarda tüketiliyorsa, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri uygulanıyorsa ve yemeklere eklenen yağ miktarı fazlaysa, kişilerde karaciğer yağlanması görülebilmektedir. Yemeklere eklenen yağ miktarının 2 yemek kaşığını geçmediği, ekmek gibi diğer tahıl ürünlerinin, kişilerin ihtiyacına göre sınırlandırıldığı bir beslenme şekli uygulanmalıdır. Glüten veya laktoz intoleransı varsa bu duruma uygun beslenmek de oldukça önemlidir. Bunun dışında tercih edilen etlerin yağ miktarlarının da düşük olması gerekebilir. Fast food ve tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır. Sebze tüketimi de artırılmalıdır. Tabaktaki temel besinin her zaman sebze olmasına özen gösterilmelidir. Aralarda atıştırmalık olarak meyve/ yoğurt, badem, fındık, ceviz gibi besinleri tercih edilebilir.

Alkol ile karaciğer yağlanması ilişkisi

Karaciğer yağlanmasında alkol tüketimi önemli bir rol oynar. Kadınlar ortalama günde 1 kadeh, erkekler ise 2 kadeh şarapta bulunan alkol miktarının üzerinde alkol tüketiyorsa bu durum vücuttaki yağ metabolizmasının bozulmasına sebebiyet verir. Böylece karaciğer yağlanması dediğimiz durum oluşur.

Hangi testler bize karaciğer yağlanması olduğunu gösterir?

Rutin olarak yaptırılan bir kan testinde yer alan yüksek ALT, AST, GGT (karaciğer enzimleri) seviyeleri, karaciğer yağlanmasının göstergeleridir. Ayrıca USG ile de karaciğer yağlanması tespit edilebilmektedir.

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın