Avukatlara sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de hangi ifadelerin hakaret sayılıp hangi ifadelerin hakaret sayılmadığıdır.
Türk Ceza Kanunu’nun 125.maddesine göre, “bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına karşı işlenen ve ceza kanunu ile mağdurun korunduğu suçlardır. Kanunda hangi kelime ve sözlerin hakaret suçu sayılacağı kanunda tanımlanmamış,ancak bu kelimelerin neler olduğu tek tek sayılmamıştır.
Av.Arb.Talat Niyazi Arman, kanun koyucu suçun unsurunu ve çerçevesini çizmiş hangi söz ve eylemin hakaret kapsamına girmediğini açıkladı... Arman, "Kanun tekniği açısından bakıldığında hangi söz ve eylemin hakaret suçunu oluşturacağını verilmiş olan Yüksek Mahkeme kararlarına bakarak tespit etmekte mümkündür. Yargıtay’ın yerleşik kararlarıyla belirlenen, kategorize edilir ise ; beddua niteliğindeki kelimeler, eleştiri veya ağır eleştiri, kaba hitap ve nezaket dışı kelime, salt rahatsız edici kelime ve sözler hakaret suçunu oluşturmaz. Suçun unsurları oluşmadığı durumlarda kaba ve nezaket dışı söz olarak değerlendirmektedir. Yargıtay kararlarına göre hakaret sayılmayan kelimeler şöyle sıralanabilir. Nankör ,kukla ,sen kimsin, adam değilsin, yüzsüz, beceriksiz, ulan, cins misin, sahtekarlık yapma, seni paramla satın alırım, aç gözlü, görgüsüz, lanet, bilgisiz, karı gibi adamsın, allah belanı versin, sen kim oluyorsun, imansız, ukalalık yapma, aciz zavallı insan, sen insanmısın, beğenmiyorsan başka kapıya, görmemiş, lanetler olsun gibi kelimeler çeşitli Yüksek Mahkeme kararlarında bazıları beddua bazıları eleştiri ve kaba hitap, salt rahatsız edici kelime olarak kabul edilmiş olup hakaret suçunun oluşmadığını belirtmektedir" diye konuştu....