Kaz yumurtasının içi boşaltıldıktan sonra ince uçlu özel bir matkap ile istenilen motife göre delikler açılarak birer sanat eserine dönüştürülüyor.
Büyük bir emek ve sabırla yapılabilecek yumurta süsleme, gayet tabiidir ki el becerisi gerektiriyor. Kaz yumurtalarının önce tepesinde açılan delikten ekibin geliştirdiği aparatla içi boşaltılıyor. Hijyen işleminin ardından yumurta kabukları kırılmaya karşı güçlendiriliyor. İsteğe göre gümüş, bakır veya başka tür maddelerle kaplanan yumurtalar hünerli ellerde değerine değer katıyor.
YUMURTALAR NAKIŞ GİBİ İŞLENİYOR
Yumurta kabuğu oyma sanatına gönül veren Kader Özsu'nun hayatı izlediği yumurta kabuğu oyma sanatı ile değişiyor. Bu sanatı nasıl öğrenebilirim, en iyi hocalar kimlerdir? diye araştırmaya başlayarak sanatkar Hamit Hayran Hoca ile tanışıp ondan ders alıyor. Kaz yumurtalarını birer sanat eserine dönüştüren Özsu, "Osmanlı'dan itibaren bize ait olan bu güzel sanatı yeni nesillere tanıtmak ve aktarmak benim önceliğim. Bir yumurtayı sanat eserine dönüştürmek yaklaşık 15 saatimi alıyor. Kaz yumurtaları Ankara'dan bir çiftlikten alıyorum. Yumurtaların içi temizlendikten sonra klorla temizlenip kurutuluyor. Bazı işlemlerden geçtikten sonra çizim ve kırma aşamasına geliyor. El emeği göz nuru ile nakış gibi işlediğim yumurtalar birer süs eşyasına dönüşüyor" diye konuştu.