Yeni Günaydın
Geri

ÖZEL: Gıdalarımızdaki Gizli Tehlike: Monosodyum Glutamat!

Dünyada yasak, bizde serbest!
ÖZEL: Gıdalarımızdaki Gizli Tehlike: Monosodyum Glutamat!
Haberler / Sağlık
27 Ağustos 2023 Pazar 16:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Doktorların ve beslenme uzmanlarının ısrarla dikkat çektiği 'Çin tuzu', insan sağlığı tehdit eden en önemli katkı gıda maddelerinden biri. Tat verici katkı maddesi olan Çin tuzu, Çin'den geldiği için bu adı aldığı bilinse de asıl adı 'mono sodyum glutamat (MSG)

DOYMA HİSSİNİ BASKILIYOR

Gıdaların lezzetini artırmak için kullanılan Çin tuzu, kişide  yeme isteğini artıran etkiye sahip. Doyma hissini baskılıyor, eklendiği gıdaya lezzet vererek insanda daha çok yemek arzusu yaratıyor.  Patatesten köfte harcına, sosisten et ve tavuk dönere birçok gıda ürününde bulunuyor. Gıda ürünlerinin de raf ömrünü uzatıyor. Ayrıca sağlıksız ve lezzetsiz gıdalara eklenerek lezzeti daha da artırıyor. Yiyecek tuzlu ise daha tuzlu, tatlı ise daha tatlı hale getiren mono sodyum glutamat, özellikle fast food sektörünün aranılan çeşnisidir.

BU BESİNLERE DİKKAT

MSG bir çeşit nörotoksin olduğu için sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden oluyor. MSG, doyma hissini yok ettiği için başta obezite olmak üzere beyinde epilepsi, Alzheimer, Parkinson, ALS, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı gibi hastalıklara sebep olurken, karaciğerde de yağlanma ve toksik etkilere neden olabilmekte. Bununla birlikte glikoz tolerans bozukluğu, insülin direnci, leptin direnci, pankreas hasarı, ani kalp krizi, alerjik reaksiyonlara da sebep veriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı “Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı”nda, “Çin Tuzu’nun geleneksel ürünler olan sucuk, pastırma, döner, köfte, pekmez ve çiğ köftede kullanılmaması” yer almış, ama sadece taslakta kalmış. Dünyada 70 ülkede tamamen yasaklanan Çin Tuzu ülkemizde yoğun olarak kullanılıyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın