Yeni bir araştırma, insanın erekte haldeki ortalama penis boyunun son 30 yılda önemli ölçüde arttığını ortaya koydu.
Araştırmada 1942 ve 2021 arasında yapılmış, penis uzunluğuyla ilgili önceki çalışmaların verilerine bakıldı. Bu çalışmalar dünyanın dört bir yanından 55 bin 761 erkeğin verilerini içeriyordu.
ABD'deki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Üroloji Profesörü Michael Eisenberg ve meslektaşları, aynı zamanda bu erkeklerin erekte olmadıkları zamanlardaki penis uzunluklarını da çalışmaya dahil etti.
Bu durumda ise penis uzunluklarının 30 yıl boyunca aynı kaldığı görüldü.
World Journal of Men's Health adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede, "Erekte haldeki penis uzunluğu, dünyanın çeşitli bölgelerinde ve tüm yaş gruplarında zaman içinde önemli ölçüde artmıştı" ifadeleri yer aldı:
Coğrafi bölge, yaş ve nüfus gibi faktörleri de hesaba kattıktan sonra penis uzunluğunun son 29 yılda yüzde 24 arttığı sonucuna vardık.
Araştırmacılar, erekte haldeki penis boyu ortalamasının bu süre zarfında 12,3 santimetreden 15,2 santimetreye çıktığını belirtti.
Öte yandan bu durum, erkeklerin üreme sağlığı için iyiye işaret olmayabilir. Zira önceki araştırmalar, dünya genelinde sperm sayısının giderek azaldığını ortaya koymuştu.
Buna hava kirliliği ve fastfood ağırlıklı beslenmenin neden olabileceği ifade edilmişti.
Eisenberg, penis uzunluğundaki artışın da çevresel değişikliklerin sonucu olabileceğine inanıyor.
"Hormonal sistemlerimizle etkileşime giren tarım ilaçları veya hijyen ürünleri gibi bir dizi faktör var. Bu endokrin bozucu kimyasallara hem çevremizde ve besinlerimizde rastlıyoruz" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bir değişikliğin bu kadar hızlı gerçekleşmesi, bedenlerimizde güçlü bir etki olduğu anlamına gelir. Bu bulguları doğrulamaya çalışmalıyız ve eğer doğrulanırsa, bu değişikliklerin nedenini belirlemeliyiz.
Independent Türkçe, IFL Science, Stanford Üniversitesi
Derleyen: Çağla Üren