Netflix izleyicileri, vahşi doğadaki bir terapi kampını ve onu kuran adamın gerçek hikayesini anlatan belgeseli seyretmemeleri için birbirini uyarıyor.
90 dakikalık Cehennem Kampı: Gençlerin Kabusu (Hell Camp: Teen Nightmare), kampın 63 günlük programı sırasında gerçekte yaşananları merkeze alıyor.
Ailelerden 16 bin dolar aldı
Netflix, 16 yaş üzeri için uygun olduğunu belirttiği belgeselin konusunu kısaca şöyle özetliyor:
ABD'nin dört bir yanından gelen bir grup asi genç, ıslah edilmeleri için Utah'ın sert çöllerindeki bir kampa gönderilir. Ancak kamp personeli, çöl koşullarından daha acımasızdır.
Eski özel kuvvetler subayı Steve Cartisano 1980'lerde Utah çölünde Challenger Vakfı'nı kurdu ve asi gençleri ıslah etmek için ailelerden 16 bin dolar talep etti.
"Saf kötülük"
Tartışma yaratan çarpıcı belgeselde bir gencin dayanılmaz sıcakta 800 kilometrelik çöl yürüyüşü sırasında öldüğü de ifade ediliyor.
Bazı izleyiciler, "saf kötülük" diye adlandırdıkları kampa nasıl izin verildiğini sorgularken, diğerlerini izlememeleri konusunda birbirlerini uyardı.
İzleyiciler belgeseli "delilik" ve "kesinlikle çılgınlık" diye tanımladı.
Filmi seyreden bir kullanıcı, Twitter'da "Kimse Cehennem Kampı: Gençlerin Kabusu'nu izlemesin. Fazla iğrenç" diye yazdı.
Başka bir kişiyse şu yorumu yaptı:
Aman Tanrım!!! Ne kadar mide bulandırıcı bir belgesel!
Üçüncü bir kişiyse "Netflix'teki Cehennem Kampı belgeseli resmen delilik" yorumunu yaptı.
"Bu nasıl gerçekleşti?"
Bir diğeri belgesel için "kesinlikle çılgınca" yorumunu yaptı ve "Bu nasıl gerçekleşti?" diye sordu.
Başka bir izleyici de gözlerine inanamadı:
Şimdi bitirdim. Bu da ne böyle? Saf kötülük.
Bir başkasıysa şu paylaşımda bulundu:
Netflix'teki Cehennem Kampı belgeseli çılgınca. Bu kampları hiç bilmiyordum ama ailemin beni istismar ve işkenceye göndermek için binlerce dolar ödemesine imkan yok. Bu saçmalık çok üzücü.
Belgesel boyunca izleyiciler, ailelerinin askeri tarzdaki kampa katılmaları için gönderdiği erkek ve kadınların deneyimlerini dinledi.
"Konuşmaya ikna etmek zor oldu"
Yönetmen Liza Williams, Cartisano'nun kamplarından kurtulanların gölgede kalmış hikayelerini gün ışığına çıkarma süreci hakkında Variety'ye konuştu.
Williams, "Pek çok insanı konuşmaya ikna etmek zor oldu" diyerek ekledi:
Belli ki yaşadıkları deneyimler gerçekten travmatikti. Ama halihazırda gençler benzer kamplara gönderilmeye devam ediliyor. Belgeselde konuşanlar, o insanlar için gerçekten fark yaratmak istediklerini hissetti.