Yeni Günaydın
Geri

Musk'ın Twitter'daki İlk Günleri!.. Neler Yaptı?

Musk'ın Twitter'daki ilk icraatları ve platformun gelecekte nasıl bir yer olacağına dair tüm tahminler
Musk'ın Twitter'daki İlk Günleri!.. Neler Yaptı?
Haberler / Medya
2 Kasım 2022 Çarşamba 11:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Elon Musk ve Twitter'ın eski patronları arasında nisan ayından beri devam eden çekişmeli satış anlaşması nihayet geçen hafta sonuçlandı.

Tarafların mahkemelik olmasıyla olaylar başka bir boyuta taşınmış ve birçok kişi Musk'ın platformu satın almayacağını düşünmeye başlamıştı.

Öte yandan Tesla ve SpaceX CEO'su Musk, mahkemeden önce davrandı ve 27 Ekim'de imzayı atarak Twitter'ın resmen sahibi oldu.

Ancak olaylı süreç burada sona ermedi. Musk satış anlaşmasına imza attığından beri sansasyonel hamleleriyle gündemden düşmedi.

Tesla ve SpaceX CEO'su, 44 milyar dolarlık satın alma teklifini sunduğunda, Twitter'ın o dönemki yöneticileri bunun bir satın alım değil, "ele geçirme hamlesi" olduğunu öne sürmüştü.

Dünyanın en zengin insanı unvanlı Musk'ın şirketteki ilk günleri de bu düşünceyi kuvvetlendirecek şekilde geçti.

Şirkete neden lavaboyla girdi?

Satış anlaşmasının neticelendirilmesinin ardından teknoloji milyarderi, Twitter'ın genel merkezine çok konuşulan bir giriş yaptı. Şirketin San Francisco'daki binasına elinde bir lavaboyla giren Musk, bu esnada çekilen görüntüleri de Twitter'da paylaşarak, "Let that sink in!" diye yazdı.

İngilizcede bu deyim, "Bunu biraz düşün, bırak da beynin bu bilgiyi özümsesin" anlamında kullanılıyor. "Sink" aynı zamanda lavabo anlamına geldiği için Musk bu deyimi kullanarak kelime oyunu yapmış oluyor.

Milyarderin lavabolu göndermesinin ne anlama geldiği günlerdir tartışılıyor. Ancak Twitter kullanıcıları dikkat çeken bir ayrıntıyı gündeme getirdi. Buna göre Musk bunu yapacağını attığı bir tweetle daha haziranda duyurmuştu:

Cadılar Bayramı'nda lavabo gibi giyineceğim çünkü beni içeri almaktan başka çareleri olmayacak.

Kendini tek yönetici yaptı: Eski patronlardan intikam mı alıyor?

Musk'ın platformu alır almaz hayata geçirdiği icraatlarından biri de şirketin eski yöneticilerini kovmaktı. İşten çıkarılan ilk kişiler arasında şu isimler yer aldı: Twitter Üst Yöneticisi (CEO) Parag Agrawal, Mali İşler Direktörü (CFO) Ned Segal, üst düzey hukuk ve politika yöneticisi Vijaya Gadde ve genel danışman Sean Edgett.

Agrawal'ın 38,7; CFO Segal'in 25,4; Gadde'nin de 12,5 milyon dolar tazminat alacağı tahmin ediliyor. Bu isimlerin güvenlik eşliğinden şirketten çıkarıldıkları da iddialar arasında. 

Milyarder ayrıca, Twitter'ın yönetim kurulunu da feshederek kendisini "tek yönetici" yaptı. Şirket, 1 Kasım'da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) tek yöneticisinin Musk olduğunu bildirdi.

Öte yandan Musk, yine Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şirketin tek yöneticisi olmasının "geçici" bir durum olduğunu savundu.

Musk'ın bu hamlesi, aylardır çekişme içinde olduğu eski Twitter yöneticilerinden intikam aldığı şeklinde yorumlandı.

Musk ve Agrawal gerginliği: Twitter satışının arka planı ortaya çıktı

Twitter ve Musk arasındaki davada incelenen özel yazışmalar, Musk'ın Agrawal ve ekibiyle nasıl kavga ettiğini de gözler önüne serdi.

Belgelere göre, Musk nisan ayına kadar neredeyse her gün Twitter hissesi satın aldı ve sonunda yönetim kuruluna katılmak istedi. Agrawal, 5 Nisan'da paylaştığı bir tweet'te Musk'ın yönetim kuruluna katılacağını kamuoyuna duyurdu. Buraya kadar her şey iyi gidiyordu.

Ancak bir noktada Musk, Agrawal'a "Twitter ölüyor mu?" diye sordu. Bununla birlikte ikili arasında gerginlik çıkması uzun sürmedi.

Musk, Twitter'da 9 Nisan'da paylaştığı bir gönderide en çok takip edilen hesapların "nadiren tweet attığını ve çok az içerik paylaştığını" söyledi ve "Twitter ölüyor mu?" diye sordu.

Bu tweet'ten hiç hoşlanmayan Agrawal Musk'a attığı mesajda, "Twitter'da özgürsünüz, 'Twitter ölüyor mu?' ya da Twitter hakkında başka bir şey yazabilirsiniz. Ama bu pek yardımcı olmuyor, bunu söylemek benim sorumluluğum" dedi.

Musk ise buna epey sert bir yanıt verdi ve platformu satın alma niyetini açıkladı:

Yönetime katılmaktan vazgeçtim. Zaman kaybı. Twitter'ı komple almak için teklifte bulunacağım.

İç yazışmaları ifşa etti: "Delilleri sakladılar"

Bunun yanı sıra Musk, 30 Ekim Pazar akşamı, Twitter'ın Küresel Güvenlik ve Dürüstlük Başkanı Yoel Roth'un şirketle ilgili iç yazışmalarını da ifşa etti. 

Bu yazışmaların mahkemede kanıt olarak kullanılabileceğini söyleyen Musk, "Twitter yönetim kurulu ve avukatları bu kanıtları kasten mahkemeden sakladı" diye yazdı ve ifşalarının devam edeceğini söyledi.

Roth yazışmalarda, Twitter personelinden şöyle söz ediyordu:

Amir bana yalan söylemeye devam ederse rotamı şu yöne çevireceğim: Amir'in hedefleri ve anahtar sonuçları sahte ölçümlere dayanıyor, umursamaz biri ve delilleri saklamaya çalışıyor olabilir.

Roth'un bir sonraki mesajda da şöyle yazdığı görüldü:

Kelimenin tam anlamıyla Elon'un bizi yapmakla suçladığı şeyi yapıyoruz.

 Musk ve Twitter'ın mahkemelik olmasının sebebi, platformdaki sahte hesap sayısı üzerine başlayan tartışmaydı. Musk bu bot hesapların şirketin açıkladığından çok daha fazla olduğunu öne sürmüş ve sayının hesaplanmasında sahte ölçümlerin kullanıldığını savunmuştu.

Milyarder temmuz ayında bu gerekçeyle Twitter'ı almaktan vazgeçmişti. Bunun üzerine Twitter yönetimi dava açmıştı. Musk, sonunda Twitter'ı satın alsa da bot hesaplar konusundaki iddialarından vazgeçmiyor ve platforma ederinden fazla ödediğini öne sürüyor.

Twitter çalışanlarına güvenmedi, Tesla'dan kendi mühendislerini getirtti

Musk ayrıca, Twitter'ı aldıktan hemen sonra platformun yazılımını incelemek için Tesla'dan kendi mühendislerini getirtti.

Bloomberg'e konuşan ve adını açıklamak istemeyen kaynaklara göre, elektrikli otomobil firmasında çalışan mühendisler, Twitter'ın kodlarının Musk'a açıklanmasına yardım etmekle görevlendirildi.

Tesla mühendisleri, sosyal medya şirketinin genel merkezinde ağırlandı. Burada, şirketin farklı birimlerinin başkanları, mühendislere yazılım kodlarını gösterdi.

Mühendisler edindikleri bilgiler doğrultusunda platformun neye ihtiyacı olduğunu değerlendirip, bulgularını Musk'a sunacak.

Ayrıca, Twitter kodlarının satın alma anlaşmasının hemen ardından kilitlendiği belirtildi. Bu da Twitter mühendislerinin artık yazılım kodunda değişiklik yapamayacağı anlamına geliyor.

Öte yandan Musk'ın Twitter'ı satın almak için teklif sunduğu nisan ayında şirketin eski yetkilileri de bu kod kilitleme işlemini yapmıştı.

Twitter'ın yüzde 25'ini kovacak

The Washington Post'un haberine göreyse Musk, platformun mevcut işgücünün yüzde 25'ini işten çıkarmayı planlıyor.

Milyarder bu planlarını tartışmak için Twitter'ın üst düzey yöneticilerine de danıştı.

Reklam veren markalar bir bir gidiyor

Satışın gerçekleşmesinin ardından Buick, Cadillaac ve Chevrolet gibi markaların ana şirketi General Motors, Twitter'a verdiği reklamları geri çekti.

General Motors'u başka markalar da izleyince Musk'ın ne kadar para kaybedeceği konuşulmaya başladı.

Öte yandan Webtekno'ya göre bu geri çekiliş, platformun ne gibi reklam ve ödeme politikaları izleyeceğinin belirsiz olmasından kaynaklanıyor. Twitter'da bundan sonra neler olacağı netleşince markaların da geri dönmesi bekleniyor.

Musk ise "Sevgili Twitter reklamcıları" notuyla paylaştığı açıklamada platformu reklam gelirleri için değil, "insanlığa yardım etmek için satın aldığını" söylüyor:

Twitter’ı satın almamın nedeni, geniş bir inanç yelpazesindeki insanların şiddete başvurmadan sağlıklı bir şekilde tartışabilecekleri ortak bir dijital kent meydanına sahip olmanın uygarlığın geleceği adına önemli olmasıdır.

Milyarder, reklam gelirlerini önemsemediğini söylese de bunlar platformun en önemli gelir kaynağı. Zira Twitter'ın 2021'deki 5,1 milyar dolarlık cirosunun yüzde 90'ını reklamlar oluşturuyor.

İlk açıklamalarından kısa süre tavrını yumuşatan Musk da "Doğru yapıldığında reklam sizi memnun edebilir, eğlendirebilir ve bilgilendirebilir" dedi.

Reklam gelirlerine karşı paralı mavi tik

Danışmanlık firması Insider Intelligence'ın baş analisti Jasmine Enberg, "Twitter'ın reklam işi şimdiden sallantıda" diyor:

Zayıf ekonomiden kaynaklanan belirsizlik ve Musk'ın düzensiz davranışları, reklam verenlerin geri çekilmesine neden oldu.

Öte yandan Musk, Twitter'ın sadece reklamdan kazanan bir site haline gelmesinden rahatsız gibi görünüyor. Zira sitenin işleyişini değiştireceğini ve ona para kazandıracağını daha önce birçok kez ima etmişti.

Musk bu doğrultuda, kaybedilecek reklam gelirlerinin karşısına "Twitter Blue" özelliğini koymaya çalışıyor.

Twitter Blue, aylık abonelik ücreti ödeyen kullanıcılara tweet düzenleme ve reklam görmeme gibi olanaklar sağlıyor. Şirketin eski sahipleri bu özelliği 2021'de açıklamıştı.

Twitter Blue için ayda 4,99 dolar ücret ödeniyor. Musk ise abonelik ücretini 19,99 dolara çıkarmak mavi tikli doğrulanmış hesapları da buraya taşımak istiyordu.

Fiyatı ülkeden ülkeye değişecek

Öte yandan Musk'ın bu planı mavi tikli kullanıcılar arasında tepkiyle karşılandı. Ünlü korku yazarı Stephen King bile "Mavi tikimi korumak için aylık 20 dolar mı? Si****, onlar bana ödeme yapmalı. Eğer hayata geçerse buradan giderim" açıklamasında bulundu.

Bunun üzerine Musk, ünlü yazarla mavi tik pazarlığına girişti. King'in tweet'ine yanıt veren milyarder, "Bir şekilde faturaları ödememiz gerekiyor. Twitter sadece reklamlara bel bağlayamaz. 8 dolara ne dersiniz?" diye yazdı:

Uygulama hayata geçmeden önce mantığını uzun bir şekilde açıklayacağım. Botları ve trolleri yenmenin tek yolu bu.

Bu polemikten birkaç saat sonra Musk, Twitter'ın mevcut düzeninin, mavi tiki olsun olmasın, tüm kullanıcılar için "berbat" olduğunu yazdı. Milyarder 20 dolarlık ilk teklifinde indirime giderek, "8 dolara Twitter Blue'ya geçin" dedi. Ayrıca bu fiyatın, halkın satın alma gücüyle orantılı olarak ülkeden ülkeye değişeceğini belirtti.

Musk'ın para kazanma planı Twitter'da "sınırları kaldırmak"

Musk'ın şirketi satın aldıktan sonraki ilk mesajı, "Mavi kuş artık özgür" oldu. Milyarderin Twitter'ın mavi kuş logosunu kast ettiği bu sözleri iki şekilde yorumlandı.

İlk yorum, önceki yöneticilerin platformdan men ettiği Donald Trump gibi kişilerin geri gelebileceği ve bu gibi durumlarda kimsenin platformdan atılamayacağı yönünde. Trump, 6 Ocak'ta ABD Kongresi'ni basan kişileri sosyal medya paylaşımları aracılığıyla teşvik ettiği gerekçesiyle Instagram ve Facebook'tan da atılmıştı.

İkinci yorum ise Musk'ın platformdaki teknik sınırlamaları da kaldıracağı yönünde. Milyarder, Twitter'ı "her şeyin uygulaması" haline getirmek ve Çin'in WeChat'ine benzetmek istiyor.

WeChat kullanıcıları, aynı uygulamada ödemelerini yapabiliyor, oyun oynayabiliyor ve alışverişlerini tamamlayabiliyor. Öte yandan Twitter'ın mütevazı kitlesi düşünüldüğünde, böyle bir uygulamaya dönüşmesi yıllar sürebilir.

Haziranda Twitter çalışanlarıyla toplantı yapan Musk, kullanıcı sayısını bir milyara çıkarmak istediğini söylemişti. 2022'ye ait son veriler, platformu 238 milyon kişinin kullandığına işaret ediyor. Facebook'un ise yaklaşık iki milyar kullanıcısı var.

Vine geri geliyor

Musk "her şeyin uygulaması" hedefi doğrultusunda ilk olarak Vine'ı geri getireceğinin sinyalini verdi. Twitter, kullanıcıların 6 saniyelik videolar çekmesine olanak tanıyan Vine uygulamasını 2012'de satın almıştı. Ancak bu video hizmetini TikTok'un yükselişinden önce, 2016'da kapatmıştı.

TikTok'un yükselişinin ardından neredeyse tüm platformlar, video paylaşım özelliklerini artırmaya başladı. Musk da TikTok'un selefi olarak görülen Vine'ı geri getirmek için ilk adımı attı.

Milyarder, 31 Ekim'de "Vine geri gelsin mi?" sorusuyla Twitter'da anket başlattı. Kullanıcıların yüzde 69'u "Evet" cevabını verdi.

Twitter'dan para kazanmak mümkün olacak mı?

Musk kullanıcıların tıpkı YouTube ve TikTok'ta olduğu gibi, ürettikleri içeriklerden daha fazla kazanmasını istediğini söylemişti. Twitter'ın reklam gelirlerini kullanıcıyla daha fazla paylaşacağına dair sinyaller vermişti.

Musk bu şekilde, kullanıcıların içeriklerini diğer platformlardan önce Twitter'da paylaşmasını sağlamak istiyor. Bu konuda ilk açıklamalarını nisan ayında Twitter'ı satın almaya niyetliğinde yapmıştı. Platform kullanıcılarının, çok beğeni alan veya önemli bilgileri içeren gönderilerden para kazanmasının yolunu bulacağını söylemişti.

Üçüncü taraf internet sitelerinin mavi tik sahibi kişiler veya kuruluşlardan alıntı yaptığında veya sitelerine bir tweet yerleştirdiğinde ücret ödemesi de Musk'ın önerileri arasındaydı.

Öte yandan Musk'ın bu önerileri hayata geçirip geçirmeyeceği belli değil. Reklam veren markaların çekilmesiyle gelirlerde yaşanacak düşüş, milyarderin fikrini değiştirmesine neden olabilir.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın