Çocuklarda uzağı görememe sorunu küresel bir sağlık krizine dönüştü. Vakalar neden yükseliyor? Yükseliş önlenebilir mi?
1980 ve 1990'ların sonunda, Singapur'daki ebeveynler çocuklarında endişe verici bir değişiklik fark etmeye başladı.
Dışarıdan bakıldığında, o dönemin küçük, tropik ülkedesinde insanların yaşam koşulları büyük ölçüde iyileşiyordu.
Özellikle eğitime erişim, bir nesli dönüştürüyor ve refahın kapılarını açıyordu. Ancak olumsuz bir eğilim de vardı: Daha fazla çocuk miyop oluyordu.
BBC Future'dan Jessica Mudditt'in kaleme aldığı yazıya göre Singapur'un o dönemde keşfedilen ulusal görme krizi durdurlamadı. Uzağı görememe veya miyop olarak da bilinen rahatsızlığın oranları artmaya devam etti.
Bugün genç yetişkinlerde miyop oranı yüzde 80 civarında olan Singapur, "dünyanın miyop başkenti" olarak anılıyor.
Singapur Ulusal Göz Merkezi'nde (SNEC) kıdemli danışman Audrey Chia, "20 yıldır [bu] sorunla uğraşıyoruz, bu yüzden neredeyse duyarsızlaşmış durumdayız" diyor ve ekliyor:
"Singapur'daki hemen hemen herkes artık miyop."
Singapur'da yaşananlar tüm dünyada tekrar ediyor gibi görünüyor.
Acıbadem Hastanesi'nde görev yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, BBC Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede, benzer durumun Türkiye için de geçerli olduğunu söylüyor.
'Eskiden en erken 5 yaşta miyop görürdük; şimdi ise 2,5-3 yaşa kadar düştü'
Türkiye’de miyobun artıp artmadığına ilişkin genel bir çalışma olmadığını hatırlatan Dr. Çolakoğlu, buna rağmen saha çalışmalarından yapılan gözlemler sonucunda hastalığın artışında kesinlikle anlamlı bir hızlanma olduğunu söylüyor.
Bu hızlanmayı miyopun başlama yaşı, miyopun hızlanma oranı ve miyopun durma oranı olarak üç kriterle gözlemlediklerini söyleyen Dr. Çolakoğlu şöyle devam ediyor:
“Patolojik miyoplar haricinde bütün bebekler artı numarada yani hipermetrop olarak doğuyor. 5,5 – 6 gibi bir hipermetrop derecesinden bahsediyoruz. Göz küresi büyüdükçe de hipermetrop azalıyor. Bu yüzden bebek hipermetropisi, sonra hiç gözlük takmayı gerektirmeyecek şekilde kaybolabiliyor.
“Eskiden bu dönüşümü, yani hipermetroptan sıfıra ya da sıfırdan eksiye olan dönüşümü en erken 5 yaşta görürdük. Şimdi ise 2,5-3 yaşında miyoba dönmüş olan çocuklar geliyor. Ve biz onlarda miyobu hızlandırmamak ve alıştırmamak adına tablet ve telefon gibi ciddi bir engel koyuyoruz. Böylelikle miyobun bir sonraki kontrolde daha azaldığını görüyoruz.
“Hem başlangıç yaşı hem artma hızı hem de durma yaşı olarak baktığınızda, hepsinde miyobun artışını destekleyen değişiklikler mevcut.”