Yaklaşık 6 milyon dar gelirli vatandaşın 30 milyar liralık icra ve haciz borçlarının silinmesi için yasa çıkarılacak. Düzenlemeden faydalanmak için icra işleminin başlamış olması şartı aranacak.
Borcu olan ancak icra işlemi başlamayanlar paket kapsamında olmayacak. Silinecek borçlar için belli bir tarih belirlenecek. İlk çalışmalara göre 15 Ağustos öncesi borçların silinmesi planlanıyor. İlk aşamada 2 bin liraya kadar elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları devlet üstlenecek. 9 milyon vatandaşı ilgilendirecek düzenlemeler kapsamında, ilk olarak eylül ayı içerisinde orta vadeli program açıklanacak.
Ekonomi gündemi, eylül ayıyla birlikte hareketleniyor. Birçok düzenleme yapılarak milyonları ilgilendiren adımlar atılacak. İşte detaylar...
Dar gelirli vatandaşların Icra ve haciz borçlarının silinmesi sürecinin başlaması için yeni adımlar atılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin duyurduğu 30 milyar lira büyüklüğündeki borçların silinmesi için icra işleminin başlamış olması şartı aranacak. Borcu olan ancak icra işlemi başlamayanlar paket kapsamında olmayacak, borcu silinmeyecek.
TBMM’de 1 Ekim’de başlayacak yeni yasa döneminde ise, öncelikli olarak ekonomiyi ilgilendiren bir torba yasa teklifi bekleniyor.
Teklifte birçok düzenleme yer alacak. Bunların arasında öğrenim kredisi borçları da bulunuyor.
Toplam 3 milyon 157 bin gencin öğrenim kredilerindeki faiz uygulaması kaldırılırken, kredi geri ödemelerinden toplam 26 milyar TL’lik bir bölüm silinecek.
Yeni öğrenim kredileri için de düzenleme yapılacak. Torba teklifin bir diğer düzenlemesi ise toplamda 6 milyon vatandaşın 30 milyar liralık borcunu etkileyecek.
BORÇLAR SİLİNECEK
Düzenleme iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada vatandaşların 2 bin TL’ye kadar elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçlarını devlet üstlenecek.
2 bin TL’ye kadar olan borç silinecek, icradan düşecek. Paketin ikinci ayağında ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlarla ilgili düzenleme yapılacak.
1 milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 TL’ye kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.
Silinecek borçlar bireysel borçları kapsayacak. Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlemesi iptal edilen Fiyat İstikrarı Komitesi’yle ilgili yasal bir düzenleme de torba teklife eklenecek.
Öte yandan 6 milyona yakın vatandaşın yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borcu tasfiye edilecek. Paket iki aşamadan oluşacak.
İlk aşamada 2 bin liraya kadar elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları devlet üstlenecek.
2 bin liraya kadar olan Borç silinecek, icradan düşecek. Bu amaçla vatandaşların borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek.
Böylece bu kapsamdaki vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanmış olacak. Paketin ikinci ayağında ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlarla ilgili düzenleme yapılacak.
1 milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.
Bu borçların silinmesi için öncelikle yasa teklifi hazırlanacak ve TBMM’ye sunulacak.
Komisyon ve genel kurul görüşmelerinin ardından son hali verilecek ve Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra düzenleme hayata geçmiş olacak. Silinecek borçlar bireysel borçları kapsayacak.
Borçların silinmesi için bir diğer şart da vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması olacak. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek.
BAŞVURUYA GEREK YOK
Yasal düzenleme TBMM görüşmelerinin ardından hayata geçirilecek. 2 bin liranın altındaki elektrik, su, telefon, doğalgaz borçları otomatik olarak silinecek.
Varlık yönetim şirketlerine olan 2 bin 500 liranın altındaki borçlar da otomatik silinecek.
Yasa çıktıktan sonra ya da önce herhangi bir başvuru yapılmasına gerek olmayacak. Paket yaklaşık 6 milyon kişiyi ilgilendiriyor.