Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), seçime aylar kala döviz pozisyonunda ciddi kayıplar yaşarken, 31 Mart öncesinde dolar stoğunda 15 milyar doların üzerinde bir erime gözlemlenmişti.
31 Mart seçimleri sonrasında mevcut ekonomi politikalarının hangi yöne çevrileceği merak konusu olurken, Nisan ayına dolar kurundaki düşüşle başlanması akıllara yeniden "Merkez Bankası döviz satmaya devam mı ediyor?" sorularını getirmişti.
MERKEZ'İN REZERVLERİ SEÇİM SONRASI ARTMAYA BAŞLADI
Buna karşın TCMB'den gelen ilk veriler, yaşananların, düşünülenin tam tersi olduğunu gösteriyor. 21 Mart tarihli PPK kararında 500 baz puanlık faiz artışı yapılması, uluslararası piyasalarda 'sıkı para politikalarından taviz yok' mesajı olarak yorumlandı ve yıllar sonra Türkiye'ye ilk ciddi yabancı kaynak nisan ayı ile birlikte akmaya başladı.
Merkez Bankası'nın döviz pozisyonu, yalnızca dün 1.44 milyar dolar yükseliş gösterirken, bu yükselişin yaklaşık 1 milyar dolarının ise altın fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı öğrenildi. TCMB, son yıllarda yaptığı altın alımları ile dünyanın en fazla altın satın alan merkez bankları arasında yer almıştı.
DÖVİZ REZERVİNE 'RAPOR' ETKİSİ
Yerel seçimlerin geride kalması ve mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği mesajının güçlü şekilde verilmesi, piyasalardaki döviz talebini tersine çevirdi. Bunda yabancı bankaların raporları da etkili oldu. Hem tüzel hem de gerçek kişilerde dövizden TL'ye dönüş hareketi izlenirken, pazartesi günü yüksek efektif döviz satışının etkisi ile bir ara Kapalıçarşı kuru, bankalar arası kurun altına inmişti. Merkez Bankası'nın 31,95 seviyelerinden alıma başlaması, son dönemde kaybedilen rezervin tekrar inşa edileceği beklentilerini artırdı.
Ekonomistler, bu tür raporların devam etmesi halinde dolar kurunda büyük değişikliklere yol açacak gelişmelerin erkenden gözlemlenebileceğini belirtiyor.