Yeni Günaydın
Geri

Memur ve Emekli Zammı İçin 3 Farklı Senaryo!

Refah payı olacak mı? İşte kulislerde refah payı için konuşulan üç farklı formül...
Memur ve Emekli Zammı İçin 3 Farklı Senaryo!
Haberler / Ekonomi
24 Haziran 2024 Pazartesi 13:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşlarının belli olmasına sayılı günler kaldı. 3 Temmuz’da TÜİK haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. 6 aylık enflasyon oranlarının kesinlik kazanmasının ardından, temmuz ayındaki artış için nihai rakamlar belirlenecek. Refah payı olacak mı? İşte kulislerde refah payı için konuşulan üç farklı formül...

Merkez Bankası’nın haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre enflasyon beklentileri değişti. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,64 iken, bu anket döneminde yüzde 43,52 oldu.

Peki yeni tahminlere göre memur ve emeklilere yılın ilk 6 ayı için ne kadar enflasyon farkı verilecek?

Mayıs ayına kadar kesinleşen enflasyon verisi Ocak-Mayıs dönemi %22,72 olarak belirlendi. Haziran ayı beklenti anketinde enflasyon %2,52 olarak tahmin edilmektedir. Bu tahmine göre 2024 ilk yarıyılı hesaplandığında  enflasyon %25,81 oranında çıkmaktadır. Bu veri SSK, Bağkur emeklilerinin alacakları maaş farkı olacaktır.

MEMURLARA NE KADAR ENFLASYON FARKI VERİLECEK?

Memur ve memur emeklilerine kamu sendikası ile Çalışma Bakanlığı bünyesinde 2 yıllığına toplu sözleşme belirleniyor. 2024 yılının ilk yarıyılı için %15 ikinci yarıyılı içinde %10 olarak belirlendi. 

Eğer ilk yarıyıl enflasyon verisi %25,81 olarak çıkarsa, memur ve memur emeklilerine %20,34 oranında maaş farkı verilecek.

REFAH PAYI İÇİN 3 FARKLI RAKAM MASADA

Refah payı olarak kamuoyunda üç rakamdan bahsediliyor. Bunlar %5, %10, %15 olarak telaffuz ediliyor.

Eğer %5 oranında belirlenirse SSK, Bağkur emeklisi %25,81 + % 5 refah payı ile birlikte %30,81 oranında zam alacak. Diğer varyasyonlarda ise %35 ve %40 olacak.

 SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklilerine zam eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklileri %5 oranında daha fazla refah payını alacak.

KÖK MAAŞA DÜZENLEME OLACAK MI?

Kök maaşlar ile ilgili bir düzenlemenin geleceği tahmin ediliyor. Çünkü verilen enflasyon farkları kök maaşlara geliyor.

Kök maaşı 8.000 TL’nin altında kalanlara hissedilir bir maaş farkı gelmeyeceği için mutlaka bir düzenlemenin yapılması bekleniyor. 

Burada dikkat edilmesi gereken konu ise kök aylığı 10 bin TL'nin hemen üzerinde olan emekliler. Yani kök aylığı 7.500 TL olan bir emekliye 2.500 TL seyyanen artış yapılıp sonra enflasyon farkı eklendiğinde kök aylığı 11.000 TL olan bir emekli ile arasındaki fark kapanacak.

Kök aylığı taban maaşın hemen üstendeki emekliler için de bir formül bulunması gerekiyor.

YENİ DÖNEMDE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Kamuoyunda seyyanen bir zam yapılarak kök maaşların taban aylık olan 10.000 TL’ye çıkarılacağı, sonrasında ise enflasyon farkı verileceği söylentileri dolaşıyor. 

10.000 TL’lik en düşük emekli aylığının 12.500 TL veya 15.000 TL arasında bir rakama getirilmesi bekleniyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın