Yeni Günaydın
Geri

Meksika'da 'Ölüler Günü' Festivali!

Ölüler günü kutlamaları, binlerce yıl öncesine dayanıyor.
Meksika'da 'Ölüler Günü' Festivali!
Haberler / Dünya
23 Ekim 2023 Pazartesi 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İspanyollar ve Latin Amerikalıların kutladığı, amacı ölüleri anmak olan 'Ölüler Günü' festivali Meksika'nın başkenti Mexico City'de başladı.

Kutlama boyunca giyilen iskelet kostümleri, figürleri ve Catrina olarak bilinen kafatasları, Jose Guadalupe Posada'nın çizimlerinden esinlenerek yapılıyor.

Ölüler günü kutlamaları, binlerce yıl öncesine dayanıyor.

Ülkenin en popüler bayramlarından biri olan Ölüler Günü, ölenleri adaklarla, aile toplantılarıyla ve mezar ziyaretleriyle anıyor.

İnanışa göre bu ruhlar, Ölüler Günü yani Día de los Muertos sırasında dünyaya dönerler. Cennetin kapılarının 31 Ekim gece yarısında açıldığına ve çocukların Angelitos olarak adlandırılan ruhlarının 24 saat boyunca aileleriyle olduğuna inanılıyor.

2008 yılında UNESCO, tatili İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine ekleyerek Día de los Muertos’un önemini kabul etti. Bugün, tüm dini ve etnik kökenlerden Meksikalılar, Día de los Muertos’u kutluyor.

Başlangıcının Azteklere dayandığı bilinmektedir. Ölüler Günü, Cadılar Bayramı'ndan farklı olarak korkutma amaçlı değildir, aksine burada bulunan iskeletler ölenleri simgeler.

İnanışlarına göre gerçek ölüm unutulduğunda olur, festivalin amacı ölenlerin unutulmamasını sağlamaktır.

Bu amaç doğrultusunda ölmüş olanları simgeleyen şekerden kafatası biblolar, ölenlerin sevdiği kokuların, süslemelerin bulunduğu sunaklar yapılmaktadır.

Ölüler Günü, birkaç bin yıl önce, ölülerin yasını tutmayı saygısızlık kabul eden Aztekler, Toltekler ve Nahualar tarafından kutlanmaya başlandı. Onlar için ölüm, yaşamın doğal bir parçası olarak sayılırken, ölüler de hâlâ topluluğun üyeleri olarak görülüyor.

Meksika’daki sayısız topluluk Ölüler Günü’nü kutluyor, ancak bölgenin baskın İspanyol öncesi kültürüne bağlı olarak stiller ve gelenekler bölgeye göre değişiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın