Yeni Günaydın
Geri

Maymun Tozu Nedir? Kullananlar Binalardan Atlıyor!

Kullananlar binalardan atlayıp cam yemeye çalışıyor: "Maymun tozu" nedir?
Maymun Tozu Nedir? Kullananlar Binalardan Atlıyor!
Haberler / Sağlık
14 Mayıs 2023 Pazar 07:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD'de çoktan yasaklanan bu B sınıfı uyuşturucu, yakında Birleşik Krallık'ta daha sert cezalarla karşı karşıya kalabilir

Halüsinasyonlar, psikoz, istemsiz vücut hareketleri ve Hulk benzeri bir kuvvet.

Bunlar bir dizi suç ve sağlık sorunuyla bağlantılı, nispeten yeni ve tehlikeli bir uyuşturucu olan maymun tozunun bildirilen etkilerinden sadece bazıları.

ABD'de çoktan yasaklanan bu B sınıfı (amfetamin, kenevir ve ketamin gibi ikinci derecede zararlı uyuşturucuların yer aldığı kategori -ed.n.) uyuşturucu, bazı kullanıcıların binalardan atladığı ya da cam yemeye çalıştığı yönündeki haberlerin ardından yakında Birleşik Krallık'ta (BK) daha sert cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Hükümet yetkilileri uyuşturucu uzmanlarının, A Sınıfına (kokain, eroin ve ekstazi gibi en zararlı uyuşturucuların yer aldığı kategori -ed.n.) yükseltilme potansiyeline sahip bu maddeyi incelemesini istedi.

Maymun tozu nedir?

Maymun tozu sentetik, yani insan yapımı bir katinondur. Katinon, Yemen otu bitkisinde doğal bir şekilde bulunan bir uyarıcı.

Bazen Butilon M1, Sihirli Kristaller, Mdpv, Metilon veya Pirovaleron diye de adlandırılan bu madde genellikle beyaz, kirli beyaz, sarımsı veya kahverengi bir toz formunda geliyor ve bir milletvekiline göre, bir dozun maliyeti 2 sterlin (yaklaşık 50 TL) kadar ucuz olabiliyor.

Katinonlar başlangıçta internetten metamfetamin, ekstazi ve kokain gibi uyuşturucuların "yasal" alternatifi olarak satılıyordu.

Satıcılar polisle sorun yaşamamak için sattıkları katinonlara, insan tüketimine uygun olmadığına dair işaret koyarak bunları bitki besini ve banyo tuzu olarak satıyordu.

BK hükümeti daha sonra bu maddeyi yasakladı.

Nasıl kullanılır?

Maymun tozu genellikle burundan çekiliyor. Kapsül ve hap olarak da bulunabilen bu madde, tüttürülebilir ya da nadir durumlarda enjekte edilebilir.

Uzmanlar, genellikle amfetaminler (metamfetamin) ve MDMA'yle (ekstazi) benzer etkilere sahip olan maymun tozunun etkilerine dair kanıtların hâlâ ortaya çıktığını söylüyor.

Polis memurları bu uyuşturucunun etkisi altındaki kişilerle mücadele etmeyi, insanüstü güce sahip çizgi roman karakteri İnanılmaz Hulk'la güreşmeye benzetiyor.

Bir keresinde, maymun tozu kullanan biri bir binaya tırmanıp ardından binadan atlamıştı.

Adam bir arabanın üzerine düştükten sonra ayağa fırlamış ve söylenene göre hiçbir acı hissetmeden polis memurlarıyla boğuşmaya başlamıştı.

Uyuşturucu özellikle Stoke-on-Trent ve Staffordshire'da sorun yaratıyor.

Stoke-on-Trent'in güney seçim bölgesinden Muhafazakar Partili Milletvekili Jack Brereton, hükümetin uyuşturucuyu incelemesinden memnuniyet duyduğunu söylüyor.

Yok olan hayatlar

Brereton, "Birçok kişinin hayatı bu uyuşturucuyu kullanması sonucu tamamen mahvoldu" diyor.

Bağımlı hale gelenler için bir tedavi yok ve madde çok bağımlılık yapıyor. Buna yenik düşenlerin durumu çok vahim.

Milletvekili sözlerine "Çok ucuza temin edilebiliyor, alkol fiyatından daha ucuz ve kolayca alınabiliyor" devam ediyor.

Yeniden sınıflandırılmasını sağlamamız ve bu uyuşturucuyu piyasaya sürenlerin karşılaşacağı sonuçları ortaya koymamız gerekiyor.

BK'nin Suç ve Polislikten Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Chris Philp, hükümetin asosyal davranışları ve suçu azaltmak için "yasadışı maddelere yönelik arz ve taleple mücadele etmeye" kararlı olduğunu söylüyor.

Philp, "Uyuşturucu yasalarımız bu maddelerin gelişimine ayak uydurmalı" diye ekliyor.

Staffordshire Polisi Teşkilatı'nın başmüfettişi ve uyuşturucu faaliyetlerinden sorumlu Rob Hessell, teşkilatın maddenin yeniden sınıflandırılp A Sınıfına alınmasını desteklediğini belirtiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın