Araştırmacılar, gelecekte Mars'ta yaşam kurması planlanan insanların yeni bir aksan yaratabileceği ve hatta yeni bir dil konuşabileceği görüşünde.
Uzmanlara göre yakın temas ve izolasyon, yeni bir aksanın hızla gelişmesi için ideal koşulları yaratıyor.
Kızıl Gezegen'de barınacak astronotların da birbirlerinin konuşmalarını ve davranışlarını ciddi biçimde etkileyeceği düşünülüyor.
Almanya'nın Münih kentindeki Ludwig Maximilians Üniversitesi'nden dilbilim profesörü Jonathan Harrington, gezegende kurulacak kolonide Mars aksanının görüleceğini ifade etti.
IFL Science'a konuşan Harrington, "Bir grup insanı izole ederseniz bu kişilerin, yeni bir aksanla konuşmaya başladığını görürsünüz. Yeni aksanın özellikleri büyük ölçüde birbiriyle etkileşime giren konuşmacıların dil özelliklerine bağlıdır. Önceki çalışmalarımız bunu gösteriyor" dedi.
Bilim insanı, "Astronotlar Mars'a bir göreve giderse yine aynı şeyin olmasını bekleriz" diye de ekledi.
Harrington ve ekibi uzun süredir izole ortamlarda gelişen dil değişimlerini araştırıyor.
Ekip birkaç yıl önce Antarktika'da bir görev için kalan bilim insanlarının yeni bir aksanla konuşmaya başladığını keşfetmişti.
Çalışmada Britanya Antarktika Araştırması kapsamında bölgeye giden 11 araştırmacının sesleri kaydedilmişti.
Bu kişilerin 8'i İngiltere'de doğup büyümüştü. Biri ABD'nin kuzeybatısından, biri Almanya'dan ve sonuncusu da İzlanda'dan geliyordu.
Antarktika ekibinin sesleri 6 haftalık aralıklarla 4 kez kaydedilmişti.
Kayıtlar, grubun kelimeleri uzatarak telaffuz etmeye başladığını göstermişti.
Ayrıca grubun "ou" sesini önceden boğazlarının arkasından seslendirdiği, Antarktika macerasının sonunda ise dudaklara yakın bölgeden çıkarmaya başladığı anlaşılmıştı.
Araştırmacılara göre, kısa süre içinde yeni aksanların ortaya çıkma eğilimi, yüzyıllar sonra yeni bir Mars dilinin bile doğabileceğini düşündürüyor.
Independent Türkçe