"Yabancı diplomatlar, bulundukları ülkelerdeki siyasi değişimleri takip etmekle görevlidirler ve yükselen siyasi aktörleri hep hissederler ve yakından takip ederler"
Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, yabancı diplomatların Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’a “ilgi gösterdiğini” yazdı.
Zeyrek bugünkü köşe yazısında 12 Ekim’de Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş’ın ev sahipliğinde Ankara’nın başkent oluşunun kutlandığını yazdı.
Bu toplantıya katılan yabancı misyona dikkati çeken Zeyrek, şunları söyledi:
Başkan Mansur Yavaş, TBMM üyelerini, Ankara'daki diplomatik misyonu, kentin kanaat önderlerini, akademi ve iş dünyasının temsilcilerini ve üst düzey bürokrasiyi bizzat davet etmişti. Öncelikle şunu söylemeliyim: Başkanlık Konutu, şehrin tam ortasında kalmış saklı bir vaha gibiydi. Muhteşem bahçenin içinde tarihi bir bina yer alıyordu. İkinci dikkatimi çeken şey, davete olan ilginin büyüklüğüydü. AK Parti ve MHP'den kimseyi göremesem de muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekiliyle ve bürokratla karşılaştım.
Bu vesileyle Ankara Valisi Vasip Şahin'i kutlamak isterim. Valilerin muhalefet belediyelerine çok mesafeli durduğu bir dönemde Ankara'nın Başkent oluşunun kutlandığı bir törene katılması kayda değerdi. Dilerim, bu durum iktidar tarafından sorun edilmez. Üçüncü dikkatimi çeken şey, yabancı misyonun davete olan ilgisiydi. Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya Büyükelçilerini görünce başka hangi büyükelçiler katılmış diye davetlilere özellikle baktım. Tam 74 ülkenin diplomatı olduğunu öğrendim. Kalabalıktan hepsini görememiş olabilirim ama 18 Avrupa Birliği ülkesinin (Fransa, İspanya, Finlandiya, Hollanda, Macaristan, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Malta, Romanya, Belçika, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İtalya, Hırvatistan), diplomatları da resepsiyondaydı. İsrail'in yeni büyükelçisinin de davete katıldığını anımsatmamda yarar var.
Gazetecilik hayatı diplomasi muhabirliği ile geçmiş biri olarak şunu söyleyebilirim: Yabancı diplomatlar, bulundukları ülkelerdeki siyasi değişimleri takip etmekle görevlidirler ve yükselen siyasi aktörleri hep hissederler ve yakından takip ederler. 13 Ekim 1996 yılında yayın hayatına başlayan Radikal Gazetesi'nde diplomasi muhabirliği yaparken, iki gün sonra (15 Ekim 1996 günü) o dönem ABD'nin Ankara Büyükelçisi olan Morton Abramovitz'in İstanbul Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaretini de takip etmiştim. Eski CIA'ci Abromovitz, çalıştığı ülkelerdeki siyasi dönüşümlere önayak olmakla biliniyordu ve o ziyaretten sonra herkes “ABD Erdoğan'ı ülke çapında bir siyasetçi yapmak istiyor” tarzı yorumlar yapmıştı. Öyle de oldu. 1994'te büyük şans eseri (rakip partilerdeki oy bölünmeleri sayesinde) İstanbul Belediye Başkanı seçilen Erdoğan, 2002 yılının 3 Kasım'ında yapılan seçimlerden sonra, 21 yıl sonunda “tek adam” olacağı bir siyaset yolculuğuna başlamıştı.
Zeyrek, "Bu bilgiler ışığında, diplomatların bu davete bu kadar ilgi göstermelerinin altında Mansur Yavaş'ın bugün Cumhurbaşkanlığı adayları arasında hep en üst sıralarda sayılmasının büyük payı olduğu aşikar" yorumunu yaptı.