Yemen, çok zengin ve çeşitli olan halk yemekleri, halk danslarının yanı sıra, lirik renkler ve lehçelerle geniş bir kültürel çeşitliliğe sahip.
Sana'ya giderken kenar mahallelerine uğrarsanız, Sana'nın lirik rengi olan süslemelerle bezenmiş mimarisini ve Yemenlilerin halk kıyafetlerinin bir parçası olan Cembiya giyen insanları göreceksiniz.
Eğer Hadramut'ta iseniz Hadrami rengi size eşlik edecek ve çeşitli renk ve şekillerde geleneksel kıyafetler giyen insanları göreceksiniz ve Lahc'daysanız şarkı söyleyen ve dans eden renkler size eşlik edecek.
Hadramut'taysanız Hadrami rengi size eşlik edecek ve çeşitli renk ve şekillerde halk kıyafetleri giyen insanlar göreceksiniz ve eğer Lahc'daysanız, şarkı söyleyen ve dans eden renkler size eşlik edecek.
Dinlediğiniz anda sanki dans etmeniz için ilham almışçasına ellerinizin hareketini hissedeceksiniz.
Yemen'in uzak doğusunda, özellikle el-Mahra ilindeyseniz, o zaman çeşitli renklerdeki kültürel zenginliğinin geniş yelpazesiyle karşı karşıyasınızdır.
Çünkü her coğrafi bölgenin, onu diğer bölgeden ayıran kendi geleneği vardır. Yemen toplumu kendine has özellikleri olan bir toplum olması nedeniyle, kadın folkloru kendi sosyal çerçevesi içinde kalmıştır.
Resmi dönüşüm
Son zamanlarda el-Mahra'daki kültürel miras, alışılmadık bir şekilde artan bir ilgi görüyor ve şehrin resmi ve toplumsal düzeyde yaşadığı dönüşümün boyutunu ortaya koyuyor.
Zuhrat, Mahralı kadınların kültürel mirasını gözler önüne seriyor. Bu mirasın başında, Mahralı kadınlara özgü özel kadın kıyafetleri ve dansları geliyor.
Nasıl oynanır?
Mahra'nın kültürel mirası konusunda uzman olan Nur Abdulaziz, konuyla ilgili şunu ifade etti: "Mahra'da şarkı söylemenin kendi kuralları ve sınıflandırmaları var.
En ünlü kadın danslarından biri, Mahra kadınlarına özel bir dans olan "el-Bedine" dansı.
Çeşitli dans isimleri ve performans yöntemlerinin olması, Mahra’nın geniş coğrafyasından kaynaklanıyor.
Örneğin, Kişn bölgesinde ez-Zam ve el-Balile dansı gibi yüceltici isimlere sahip danslar vardır. İsim türleri ve icra şekli yöreden yöreye farklılık gösteren bu danslar genellikle düğün törenlerinde ve kutlamalarda oynanır.
Dansın çeşitli şartları ve usulleri vardır. Örneğin düğün törenlerinde sergilenen ilk dans olan ve başlangıç anlamına gelen Bedine dansı, halhal giyen kadının bir kez yere vurmasından ibarettir.
Nur Abdulaziz’e göre bu dans "Fuala", yani tatlı ve kahve ikram etme aşamasının tamamlanmasından hemen sonra başlar, ardından davullar çalmaya ve kadınlar dans etmeye başlar.
Şehirdeki yerel bir radyoda programcı olan Sara Muhammed şunu söyledi: "Bedine oyunu, el-Gayda bölgesindeki kadınlara özgüdür.
Düğünlerde oynanır, pek çok ses ve ritüeli vardır. Genç kızlar geleneksel şekliyle bilinen geleneksel elbisesini giyer, sonra elbisenin ucunu sağ elinin ucuyla tutar ve sol elini sağ eline paralel bir açı yapacak şekilde kaldırır.
Kızlar ayaklarını yere vurarak şarkı eşliğinde oynar ve halhallarından çıkan ses başka bir melodi oluşturur.
Dans türleri
Mahra'nın tarihi başkenti olan Kişn bölgesinde Kadın Gelişimi kurumunda müdür olan Aşvak Avşan şu açıklamada bulundu:
Bir zum dansımız var. Bu dansa, kızın kabilesiyle ilgili sözlerin yer aldığı özel bir şarkı eşlik eder. Yani her kabilenin kendine has dans şarkısı vardır. Masarra dansı ez- Zam'den sonra gelir. Masarra belirli bir kabileye ait olmadığı için farklı sözleri ve ritimleri vardır ve herkes onu oynar. Ardından davulun farklı ritimleriyle birlikte iki kız karşılıklı olarak dans eder. Daha sonra, önceki danslardan farklı bir ritim ve farklı hareketlere sahip olan Temhud dansı yapılır. Özellikle akşamları oynanan el-Habat adlı bir halk dansı ve ayrıca Kişn'de diğer bölgelerde bilinmeyen el-Kabbara dansı vardır. Bunlar kültürel miras ve geleneklerdir ve hepsi düğünlerde ve mutlu günlerde icra edilir.