30 yıl önce Sivas'taki Madımak Oteli 2 Temmuz 1993 günü ateşe verildi, büyük bölümü sanatçı ve aydın 35 kişi yaşamını yitirdi.
Katliamla ilgili süren davada yeni bir gelişme yaşandı. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Mahkeme Başkanı, dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra katılanlara söz verdi.
Müştekiler, sanıkların insanlığa karşı suç işlediklerini, bu suçun zaman aşımına uğramayacağını belirtti.
“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇ”
Müşteki avukatları da dosyanın “insanlığa karşı işlenen suç” olarak değerlendirilmesini ve dosyanın zaman aşımı nedeniyle düşme ihtimalinin ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi.
Mahkemenin firari sanıkların iadesini talep ederken yazdığı talepnamede zaman aşımı süresine atıf yapmasının ihsas-ı rey anlamına geldiğini savunan avukatlar, firari sanıklar hakkında çıkartılan kırmızı bülten talebinin yenilenmesini istedi.
KARAR PROTESTO EDİLDİ
Söz verilen cumhuriyet savcısı, 30 yıllık zaman aşımı süresinin 2 Temmuz 2023’de dolduğunu belirterek, davanın düşürülmesi yönünde görüş verdi. Müzakerenin ardından hükmü açıklayan mahkeme, Türk Ceza Kanunu’ndaki zaman aşımına ilişkin hükümleri dikkate alarak, kamu davasının üç sanık yönünden de düşmesine karar verdi. Karar, salonda bulunanlar tarafından protesto edildi.
ERDOĞAN KATLİAM HÜKÜMLÜSÜNÜ AFFETMİŞTİ
6 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, ‘Sivas Madımak Katliamı Davası' hükümlülerinden Hayrettin Gül'ün kalan cezası ‘Sürekli Hastalık' sebebiyle kaldırılmıştı.
KILIÇDAROĞLU’NDAN SERT AÇIKLAMA
Zaman aşımı kararı sonrası CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sert açıklama geldi.
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz. Bu karar adalet için Türk Milleti adına değil, tek bir kişinin isteği doğrultusunda verilmiştir. Buna karar denmez, olsa olsa suç ortaklığıdır!” ifadelerini kullandı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Madımak katliamına ilişkin ana davada, Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesinde tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise “Madımak Otelini yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve “45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edilmişti.
Tahliye kararı veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtayca bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.