Yeni Günaydın
Geri

Macron, Yeni Kabine İçin Parti Liderleriyle Görüşecek!

Ulusal Meclis'in en büyük partisi olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve aşırı sol Boyun Eğmeyen Fransa'dan (LFI) temsilcilerin toplantılara davet edilmemesi dikkat çekti.
Macron, Yeni Kabine İçin Parti Liderleriyle Görüşecek!
Haberler / Dünya
6 Aralık 2024 Cuma 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Michel Barnier'in güven oylamasıyla görevden alınmasının ardından yeni bir hükümet kurmak amacıyla Cuma günü sol ve sağ partilerin liderleriyle bir araya gelecek.

Fransız lider ilk olarak partisi Rönesans'ın liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı'nda yer alan Ufuklar ve Demokratik Hareket gibi merkezci siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Günün ilerleyen saatlerinde, Birinci Sekreter Olivier Faure'nin de aralarında bulunduğu Sosyalist parti üyeleriyle ve ardından Cumhuriyetçiler (LR) partisinden isimlerle bir araya gelecek.

Şu anda parlamentonun en büyük partisi olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa'dan (LFI) temsilcilerin davet edilmemesi dikkat çekti.

Açıklamanın bu hafta sonundan önce, hatta Pazartesi gününe kadar yapılması beklenmiyor ve yeni hükümetin tam yapısının ortaya çıkmasının daha fazla zaman alacağı düşünülüyor.

Macron perşembe günü yaptığı bir konuşmada hükümetinin çöküşüyle ilgili suçlamaları kabul etmeyerek bunun yerine muhalefeti suçlamayı tercih etti.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen bir televizyon röportajında yeni hükümetin ayakta kalabileceğine dair şüphelerini dile getirdi.

"Risk şu ki, eğer Cumhurbaşkanı temmuz ayından itibaren ya da gelecek yılın eylül veya ekim aylarında (parlamentoyu) yeniden feshederse, kendimizi aşağı yukarı aynı durumda bulacağız."

LFI lideri Jean-Luc Melenchon da verdiği bir mülakatta Macron'a yüklendi ve Ulusal Meclis'i feshedip haziran ayında erken seçim çağrısında bulunarak ülkeyi çoğunluktan yoksun bırakmasının ardından Macron'un "değişim oylamasını" kabul etmediğini söyledi.

"Fransa çok özel bir ülkedir. Sadece mecbur kaldığında değişir" diyen Melenchon, birinci gelen ancak yine de çoğunluğu elde edemeyen sol partilerden oluşan geniş bir koalisyona atıfta bulunarak, "(Yasama seçimlerinden) açık farkla birinci çıkan bir grup vardı: Yeni Halk Cephesi" dedi.

Başbakan Barnier'in Pazartesi günü, derin siyasi bölünmelerin ortasında "istikrarı" korumak için gerekli olduğunu savunarak, tartışmalı 2025 bütçesini parlamento onayı olmadan geçirmek için nadiren kullanılan bir anayasal mekanizmaya başvurmasının ardından hükümet güvenoyu alamadı.

Ancak Barnier'in önerdiği kemer sıkma bütçesi - harcamalarda 40 milyar euro kesinti ve vergilerde 20 milyar euro artış - sadece bölünmeleri derinleştirdi, Ulusal Meclis'teki gerilimleri alevlendirdi ve dramatik bir siyasi çatışmayı tetikledi.

Fransa Ulusal Meclisi'nin hem sol hem de sağ kanadının çarşamba günkü güvensizlik oylaması lehinde birleşmesiyle, bu hamle derhal sert bir tepki çekti. Toplam 577 milletvekilinden 331'i önergeyi destekledi. Bunun için en az 288 oya ihtiyaç vardı.

Elysee cumhurbaşkanlığı sarayından perşembe günü yapılan açıklamada, Barnier ve diğer bakanların yeni bakanlar atanana kadar geçici bir hükümet olarak görev yapmaya devam edeceği belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın