ABD hükümetinin fonladığı Özgür Asya Radyosu (RFA), Kuzey Kore'de artan kelliği haberleştirdi.
Haberde, saç dökülmesine karşı sunulan birçok tedavinin sıradan yurttaşlar için çok pahalı olduğuna dikkat çekilirken, bunların beklenen etkiyi yaratmadığı ifade edildi.
Bir dönem Kuzey Kore'de çalıştıktan sonra Güney Kore'ye kaçan doktor Choi Jeong Hoon, tifo ve paratifo gibi hastalıkların saç dökülmesine yol açabileceğini belirtti.
Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Kore Üniversitesi'nde çalışan doktor, Kuzey Kore'de kullanılan şampuanlardaki sert kimyasalların da saç derisini tahriş ederek dökülmeye neden olduğunu söyledi.
Choi, ülkede daha zararsız kimyasalların kullanıldığı hijyen ürünlerine erişimin zor olduğuna işaret ederek, "Sıradan yurttaşların saç dökülmesini dert edecek parası yok" dedi.
Kuzey Kore'deki sağlık problemleriyle ilgili haberlerin yayımlandığı DPRKHealth.org sitesinin yöneticisi Ahn Kyung Soo ise orduda kullanılan asker keplerinin de kelliğe yol açabileceğini belirtti.
Ahn, söz konusu keplerin saç derisinin hava almasını engellediğini ve gözenekleri tıkayacak bakterilere sebep olduğunu söyleyerek, bunların saçları güçsüzleştirdiğini ifade etti.
Choi, Kuzey Kore'de saç dökülmesine karşı üretilen ilaçların, çoğunlukla şifalı bitkilerle hazırlanan toniklerden oluştuğuna, bu nedenle pek etkili olmadığına dikkat çekti.
Doktor, saç dökülmesinden etkilenen yerlere bu ilaçları uygulamak yerine, kelliğe yol açan hastalıkların tedavisine yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.
Saç dökülmesi sadece Kuzey Kore'de değil Güney Kore'de de tartışılan meselelerden biri.
Ülkedeki ana muhalefet lideri Lee Jae-myung, geçen yıl martta düzenlenen devlet başkanlığı seçimleri için yürüttüğü kampanyada, saç dökülmesi tedavisi masraflarının devlet tarafından ödeneceğini vaat etmesiyle gündem olmuştu. Lee, seçimleri Güney Kore Devlet Başkanı Yon Suk-yol karşısında kaybetmişti.