Yeni Günaydın
Geri

Kurtarılan Rehine Hükümeti İhanetle Suçladı!

Onbinlerce İsrailli sokaklarda:
Kurtarılan Rehine Hükümeti İhanetle Suçladı!
Haberler / Dünya
23 Haziran 2024 Pazar 22:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Göstericiler, Netanyahu yönetiminin Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın yenilgisini açıklamaya hazırlandığı iddiasına da tepki koydu (AFP)

İsrail'de bir cumartesi akşamı daha Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası ve erken seçim talebiyle düzenlenen gösterilere sahne oldu. Onbinlerce kişi Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Kayserya ve Beer Şeva'da (Birussebi) sokakları doldurdu. 

Her hafta olduğu gibi Tel Aviv'deki Kaplan Caddesi'nde bir araya gelen rehine yakınları seslerini yükseltti. 

İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) eski direktörlerinden Yuval Diskin, Kaplan Caddesi'ndeki protestocular arasındaydı. Diskin hükümetin çaresizliği ve yetersizliğinin kendisini şaşırtmayı sürdürdüğünü vurguladı. 

Ünlü yazar David Grossman da eylem çağrısında bulundu:

Şimdi son dakikadayız. Sokaklara çıkma zamanı. Uğruna mücadele edecek bir şeyimiz var. Böylesi bir armağan bir daha gelmez, bizim için büyüyen başka bir ülke olmaz.

Tel Aviv'de King George Caddesi'nde de binlerce İsraillinin katılımıyla eylem düzenlendi. Sembolik öneme sahip tarihi Metzudat Zeev binası yakınlarında toplanan göstericiler, Netanyahu hükümetini protesto etti ve derhal takas anlaşması yapılarak Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesini istedi. 

Erken seçim çağrısı yaparak Netanyahu hükümetinin aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıyan protestocular, ellerindeki İsrail bayraklarını salladı. Alanda büyük bir ateş de yakıldı. 

Polis, itfaiyenin yardımıyla ateşi söndürdükten sonra atlı birliklerle protestocuları dağıtmaya çalıştı. Tel Aviv'de üç göstericinin düzeni bozma, yangın çıkarma ve polis memurlarına şiddet uygulama suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi. 

Serbest bırakılan rehinelerden Ilana Gritzewsky hükümetin kendilerine ihanet ettiğini savundu: 

Bedenim burada olsa da ruhum hâlâ orada. Hükümetin bana ihanet ettiğini hissediyorum. Zahmet edip beni arayan ve nasıl olduğumu soran olmadı. Netanyahu gösterilerin Hamas'ı güçlendirdiğini söylese de aslında ona zarar veriyor. 260 gündür ihaneti sürdüren hükümete yazıklar olsun!

Savunma Bakanlığı tesislerinin önünde açıklama yapan rehine yakınlarından Danny Elgarat, kardeşi Itzik'in hâlâ Hamas'ın elinde olduğunu vurgulayarak Netanyahu'yu eleştirdi:

Muhtemelen Hamas'ın pozitif bir yanıt vermemesi seni mutlu etmiştir zira rehineler dönerse sen burada olmayacaksın.

Oğlu rehin tutulan Einav Zangauker de "Netanyahu koltuğunda rahat hissettiği sürece anlaşma olmayacak. Görevde olduğu her dakika başarısızlık ve yıkım demek. Bundan dolayı tüm toplum bir araya gelerek Netanyahu ve hükümetini derhal devirmeli" dedi. 

Zangauker hâlâ yaşayan rehine sayısının yalnızca 50 olduğunun tahmin edildiğini hatırlatarak Netanyahu'ya "7 Ekim'deki her cinayetten ve canlı bir şekilde rehin alınıp öldürülen her kişiden dolayı yargılanacaksın" diye seslendi.

Rehineler arasında yer alan İsrail askeri Naama Levy'nin 20. doğum günü dünkü eylemlerde kutlandı. Annesi ve babası, kızlarının geri getirilmesi için Netanyahu'ya çağrıda bulundu. 

"Direniş Haftası" ilanında bulunan göstericiler, önceki günlerde de pek çok eylem düzenlemişti. Netanyahu'nun farklı evlerinin önünde protestoları sürdürmeyi planlıyorlar. 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenlemişti. Tel Aviv'e göre Aksa Tufanı adlı operasyonda 1200 İsrailli öldü, 5 bin 132 kişi de yaralandı.

İsrail'in 7 Ekim'den sonra Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 37 bin 551 Filistinli öldü, 85 bin 911 kişi de yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail'se Hamas militanlarının sivillerin arkasına gizlendiğini öne sürüyor. 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 311'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 662 askerinin öldüğünü duyurdu.

24 Kasım 2023'te başlatılan 7 günlük insani arada 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail askerleriyle Filistin topraklarını gasp eden yerleşimcilerin saldırılarında 7 Ekim'den beri 553 Filistinli hayatını kaybetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın