Yeni Günaydın
Geri

Kovid'den Sonra Kanser Risk Yaşı 30 Oldu!

"Genç yaş grubunda kanserlerin artmış olduğunu gözlemliyoruz”
Kovid'den Sonra Kanser Risk Yaşı 30 Oldu!
Haberler / Sağlık
27 Nisan 2023 Perşembe 14:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kolon, pankreas, tiroit gibi 50’li yaşlardan sonra görülen kanserlerin artık gençlerde de görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Ender Dulundu “Çalışmalar 15 ila 39 yaş grubunda vakaların yüzde 30 oranında daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor. Kovid sonrasındaki hasta gruplarına baktığımızda, hakikaten genç yaş grubunda kanserlerin artmış olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

0’li yaşlarda görülen kanserin artık 30’lu yaşlarda ortaya çıkmaya başladığı uyarısında bulunan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Dulundu, “Son yıllarda gençlerde kansere yakalanma oranını çok daha fazla görmeye başladık. Gerçekten de son yıllarda yapılan çalışmalar, 15 ila 39 yaş grubunda kanser vakalarının yüzde 30 oranında daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor. Kovid sonrasındaki hasta gruplarına baktığımızda, hakikaten genç yaş grubunda kanserlerin artmış olduğunu gözlemliyoruz” dedi. Prof. Dr. Dulundu, artışın Kovid’le ilişkesinin henüz net bilinmediğini, ancak yapılan çalışmaların kansere katkısı olabileceğini gösterdiğini kaydetti. Prof. Dr. Dulundu, “Çünkü Kovid, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir sürü inflamatuar süreci tetikleyen bir hastalık. Bu da hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını ya da doğal ortamını olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Pandemide genç nüfusun ciddi bir şekilde hareketsiz kaldığına işaret eden Prof. Dr. Dulundu, şunları aktardı: “Genç birini 2 hafta bile evinde hareketsiz tuttuğunuzda, kas kütlesinin büyük bir çoğunluğunu kaybettiğini; viselar yağlanma dediğimiz karın içi yağlanmasının ciddi bir şekilde arttığını görüyoruz. Yağlanmanın kendisi de pek çok kanseri tetikleyen bir süreç. Bir de pandemi döneminde insanlar şikayetlerini çok öncelemediler ve kontrol ya da tedavilerini ertelediler, aksattılar. Bu nedenle de belli bir zaman dilimi içerisinde çok fazla kanser hastasına rastladık.” Prof. Dr. Dulundu, kolorektal kanserler, pankreas, meme, tiroit, uterus (rahim) ve cilt kanseri gibi kanserlerin genç yaş grubunda artış gösterdiğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Solaryum, fazla güneşlenmek cilt kanserlerini çok tetikliyor. Bugünlerde gençlerin bunlara da çok önem verdiğini dikkate alırsak, bu konuda da dikkatli olmak gerektiğini vurgulamak isterim. Tabii ki çevresel faktörler de çok önemli. Yağlanma, vücut kitle indeksinin artması ki günümüzde neredeyse genç yaş grubunda iki kişiden bir tanesi obez olarak karşımıza çıkıyor.” Kolorektal, kalın bağırsak kanserlerinde tarama testlerinin 50’li yaşlardan itibaren yapıldığını da hatırlatan Prof. Dr. Dulundu, “Çünkü 50 yaşın altında bu kanserlere çok fazla rastlamıyoruz. Ama günümüzde kanserlerin 40’lı yaşların altına kadar indiğini görüyoruz. Dolayısıyla biz hekimlerin de bazı pratiklerini değiştirmesi gerekecek” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın