Köpeklerin sezgisinin gücünü ilk keşfedenler araştırmacılar değildi. Yakın zamanda yapılan bir başka araştırmada, köpeklerin mutlu ve öfkeli insan yüz ifadeleri arasındaki farkı bildikleri ve bu ifadelerin ardındaki duyguları sınırlı bir şekilde anlayabilseler bile, buna göre nasıl davranacaklarını bildikleri ortaya çıktı.
Animal Cognition dergisinde yayınlanan bir araştırma, köpeklerin birinin yalan söylediğini nasıl anladığını detaylı bir şekilde açıklıyor.
Bunu test etmek için Japonya'nın Kyoto kentindeki üniversiteden Akiko Takaoka liderliğindeki araştırmacılar, üç turda 34 köpeği test etti.
İlk turda köpeklere heyecanla yiyeceğin nerede saklandığını gösterdiler ve böylece köpeğin güvenini kazandılar. Ancak ikinci turda aynı araştırmacılar köpeklere yalan söylediler ve onlara boş kabı gösterdiler.
Üçüncü turda araştırmacılar tekrar yiyecek kabını gösterdiler ancak köpekler artık tepki vermediler; bu da yiyecek yerinin anlamı konusunda belli bir düzeyde güvensizlik veya en azından kafa karışıklığı olduğunu gösteriyordu.
Araştırmacılar bunun tam olarak ne olduğunu anlamak için köpeklerin tanımadığı yeni bir araştırmacıyı işe aldılar. Genç heyecanla mama kabını gösterdi ve köpekler yine olumlu tepki verdi.
KÖPEKLERİN SOSYAL ZEKASI TAHMİNİMİZDEN DAHA DA GELİŞMİŞ
Takaoka, BBC News'e yaptığı açıklamada, "Köpeğin sosyal zekası bizim düşündüğümüzden daha gelişmiş" dedi ve bu sosyal zekanın "köpeğin insanlarla geçirdiği uzun yaşam boyunca seçici bir şekilde evrimleştiğini" sözlerine ekledi.
Bu, köpeklerin ilk başta güvenmeye bu kadar istekli olmalarının nedenini açıklıyor. Vahşi köpeklerin aksine evcil köpekler kısmen insanlara bağımlıdırlar. Bu bilgilerde tutarlılık ararlar ve eğer dünya onlara sadakatsiz davranırsa korkabilirler veya saldırganlaşabilirler.
Bu durum, sahipleri çelişkili veya "zorba" olan köpeklerin neden sıklıkla davranış bozukluklarına sahip olduğunu açıklıyor.
Bu nedenle araştırmacılar şunu söylüyor: Köpeğinize karşı dürüst olun, o da size sadakat ve sevgiyle karşılık verecektir.