Yeni Günaydın
Geri

Konuşma Narsisistleriyle Nasıl Başa Çıkılır?

Uzmanlar bu durumla nasıl başa çıkılacağına dair tavsiyelerini paylaştı
Konuşma Narsisistleriyle Nasıl Başa Çıkılır?
Haberler / Yaşam
11 Ekim 2024 Cuma 12:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sohbet ederken konuyu sürekli kendisine çeken ve başkalarının düşüncelerini dikkate almayan kişiler konuşma narsisisti diye tanımlanıyor.

Sosyolog Charles Derber'ın ortaya attığı bu terim, narsisistik kişilik bozukluğuna sahip kişileri ifade etmiyor. 

Ancak yine de narsisizmle bağlantılı olabileceği gibi, düşük özgüven seviyesinden veya iletişim kurmadaki yetersizlikten kaynaklanabiliyor. 

Sohbeti ele geçiren konuşma narsisistleri, ortamdaki diğer kişilere alan tanımayarak zorluk yaratabiliyor. Bu nedenle sosyal ortamlarda da pek kabul görmeyebiliyorlar.

ABD'li psikolog Mark Travers, kişinin kendisinin veya etrafındaki birinin konuşma narsisisti olduğunu anlamaya yarayan üç işareti paylaştı.

Psikolog, Forbes için kaleme aldığı yazıda bununla başa çıkmak isteyenlere tavsiyeler de verdi. 

1) Her şeyi kendisiyle ilgili hale getirme

Konuşma narsisistlerinin sohbet ederken mümkün olduğunca kendileri hakkında konuştuğunu söyleyen Travers, başkalarının lafını sürekli böldüklerini de ekliyor. 

Psikolog, sürekli kendileriyle övünen konuşma narsisistlerinin kibirli ve egoist olarak görüldüğünü belirtiyor:

Sohbete benmerkezci yaklaşımları, diğerlerinin kendilerini değersiz ve göz ardı edilmiş hissetmesine neden olarak tek taraflı bir monologa yol açar ve bu da başkalarının bıkkınlık yaşamasına ve kopmasına sebebiyet verir.

2) Başkalarıyla ilgilenmeme

Travers'a göre konuşma narsisistleri karşısındaki kişiye bir şey sorduklarında bile konuyu bir şekilde kendilerine çekmenin yolunu buluyor.

Sohbet ettikleri kişi bir noktada kendi hayatından bahsetmeye başlayınca sıkılıp ilgisizce davranıyorlar. 

Ergenler üzerine yapılan 2010 tarihli bir çalışmaya atıfta bulunan psikolog, konuşmayı sürekli kendisine çeken kişilerin arkadaşlık ilişkilerinin zayıfladığını söylüyor. 

"En iyi yanlarını ortaya çıkaran, tatmin edici arkadaşlıklara sahip olmak isteyenlerin, sohbetin dümenini ara sıra arkadaşına devretmesi en iyisi olur" diye yazan Travers ekliyor:

Bu sadece dengeli bir sohbet sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha yeni nüansların ve bağlantı fırsatlarının kilidini açar.

3) İlişki kurmaya çalışırken benmerkezci davranma

Konuşma narsisistlerini tespit etmenin bir diğer yolu da desteğe ihtiyaç duyan birine nasıl davrandıklarını izlemek.

Travers bu kişilerin, örneğin bir yakınını kaybetmiş biriyle konuşurken "Ben de şöyle bir şey yaşamıştım" gibi sözlerle konuyu yine kendisine çekmeye çalıştığını söylüyor. 

Bu durum başka birinin başarısını kutlarken de görülebiliyor. Konuşma narsisistleri etrafındaki kişileri gölgede bırakarak kendisini merkeze koymaya çabalıyor. 

Konuşma narsisistleriyle nasıl başa çıkılır?

Travers, kendisinin konuşma narsisisti olduğunu düşünen kişilerin, sohbet esnasında davranışlarına dikkat etmesini öneriyor. 

Başkalarının söylediğine kulak vermek, ortamdaki bir kişi konuşmak istediğinde ona söz vermek ve onlara konuşulan konuyla ilgili sorular sormak işe yarayabilir. 

Psikolog ayrıca "Düşüncelerinizi yalnızca sohbete değer kattığında veya doğrudan fikriniz sorulduğunda paylaşın" diye tavsiyede bulunuyor. 

Liderlik koçu Shadé Zahrai de bir konuşma narsisistiyle sohbet eden kişilere bazı tavsiyeler veriyor. 

Davranış bilimci Zahrai, konuşmaya dahil olmak için "Çok güzel bir hafta sonu geçirmişsin, ben de şöyle şeyler yaptım" gibi sözlerle araya girilebileceğini belirtiyor. 

Ayrıca karşıdaki kişi konuyu sürekli kendisine çektiğinde tavsiye isteyerek konudan sapılmaması sağlanabilir. 

Zahrai konuşma narsisistilerine açık açık "Konuyu sürekli kendine çekiyorsun" denebileceğini de ekliyor:

Kendilerini üste çıkardıkları her durumda yüzleşmek yorucu olabilir. Ancak bir kişinin narsisistik eğilimlerini ona doğrudan belirtmek genellikle en etkili yaklaşımdır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın