Bilim insanları, Mısır'ın tarihi kenti İskenderiye'nin yükselen deniz seviyeleri nedeniyle çökmekte olduğunu tespit etti.
Earth's Future adlı bilimsel derginin geçen ayki sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, son 10 yılda kentin sahil şeridindeki binaların çökme oranı yılda bir binadan yılda 40 binaya kadar çıktı.
Kleopatra'nın doğum yeri ve ünlü İskenderiye Kütüphanesi'nin evi olarak bilinen bu 2.300 yıllık liman kentindeki 280 bina, son 20 yılda kıyı erozyonu nedeniyle çöktü.
Makaleye göre gelecekte 7.000 bina daha çökme riski altında.
Sadece 2014 ile 2020 arasında, 86 bina tamamen çökerken, 201'i kısmen çöktü ve 85 kişinin ölümüne neden oldu.
Güney Kaliforniya Üniversitesi Viterbi Mühendislik Okulu'nda su bilimcisi Essam Heggy, "Bu kaybın gerçek maliyeti tuğla ve harçtan çok daha öteye uzanıyor," dedi.
Aynı zamanda araştırmanın ortak yazarı olan Heggy, "Tarihi kıyı şehirlerinin kademeli olarak ortadan kaybolduğuna tanık oluyoruz ve İskenderiye alarm veriyor," diye konuştu.
"Bir zamanlar uzak iklim riskleri gibi görünen şeyler artık gerçek."
Kıyı binalarının yıkılması, deniz seviyesinin yükselmesi ve bunun sonucunda şehrin altındaki zemine deniz suyunun sızmasıyla yaşanıyor. Deniz seviyelerinin yükselmesi nedeniyle tuzlu su iç kesimlere doğru ilerledikçe, binaların ve diğer altyapıların altındaki yeraltı suyu seviyelerini artırıyor ve toprağı aşındırıyor.
Livescience'a göre bu süreç, zeminin çökmesine yol açabiliyor ve binaları dengesiz hale getirip çökme riskiyle karşı karşıya bırakabiliyor.
Ayrıca, tuzlu su bina temellerinin çelik takviyelerini aşındırarak yapıları daha da zayıflatıyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, ortalama küresel deniz seviyeleri 1880'den beri 20 ila 23 santimetre, sadece 1993'ten beri ise 10 santimetre yükseldi.