İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Saygı, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu Dünya Postası programına konuk oldu. Saygı, pestisitlerin insan sağlığına etkilerini değerlendirdi.
Pekmez üretimi sırasında ısı işlemi uygulanarak ortaya çıkarılan HMF adlı maddenin kanserojen olduğunu belirten Prof. Dr. Birol Saygı, kimyasal kalıntılar konusunda hayvanlarda kullanılan ilaçlara da dikkat çekti.
Hayvan hastalıklarında kullanılan ilaçların hayvanın bünyesinde kalabildiğini ifade eden Saygı’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Aynı şekilde tarımsal ilaçlarında gıdalarımızda birikmesi sonucunda kalıntılar oluşmaktadır. Biz neden besleniyoruz? Vücudumuz için yakıta ihtiyacımız var. Bunlar da gıdalar. Bizim güvenilir gıda sağlamamız gerekiyor. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için bu çok önemli. Kalıntılar ise vücutta belli bir sürede birikmekte ve toksik özellik kazanarak sağlığımızı tehdit etmektedir.
“OBEZİTE HASTALIKLARI TETİKLİYOR”
Dünyada 4 tane kritik hastalık var. Birincisi kalp hastalıkları, ikincisi diyabet, üçüncüsü kanser, dördüncüsü obezite. Obezite bu üç hastalığı da tetikliyor. Bütün bunların temelinde beslenme modelimiz ve bu kalıntılardan ne kadar aldığımız önemlidir.”