Yeni Günaydın
Geri

Pilevneli'de Almanyalı Türk Kuzenler Sergisi

Pilevneli, Mehmet & Kazım’ın Türkiye’deki İlk Sergisine Ev Sahipliği Yapıyor
Pilevneli'de Almanyalı Türk Kuzenler Sergisi
Haberler / Kültür-Sanat
8 Mart 2022 Salı 09:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

PİLEVNELİ, Alman sanatçı ikilisi Mehmet & Kazım’ın Türkiye’deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. “Bad & Boujee” başlıklı sergi, 3 Mart – 9 Nisan 2022 tarihleri arasında PİLEVNELİ Dolapdere’de ziyaret edilebilir. Sergi, Mehmet & Kazım’ın Türkiye’deki ilk kişisel sergisini sunarken aynı zamanda ressam ikilisinin çok yönlü sanatsal pratiğine bugüne kadarki en kapsamlı bakışı sunuyor.

Her daim uyguladıkları tarzlarında, medya repertuarlarının yelpazesini yayarak geleneksel resim kavramını genişletiyor ve böylece izleyiciyi kırmızı ve beyaz dünyalarına adeta bir sahne yaratarak sürüklüyorlar. Yarattıkları dünya ikilinin kişilikleriyle ve biyografilerindeki sayısız benzerlikle yakın bir bağlantı kuruyor. Kuzen olmaları ve Türkçede beyaz-kırmızı anlamına gelen “Akal” soyadını paylaşmaları, onlara göre şimdiye kadar yaptıkları tüm çalışmaların paletini sürekli olarak sadece bu iki renge odaklamak için yeterli bir neden olarak görülüyor.

Sanatsal arka planlarının Hip Hop, Breakdance ve Graffiti’ye dayandığı gerçeği de, tekrar eden motifsel elementlerden, şarkı sözlerinden ve ayrıca çizgi romanların etkisine işaret eden çeşitli sembollerden yapılan alıntılarla gösteriliyor. Mehmet & Kazım’ın dedelerinin önemli bir Türk ressamı olan Haşmet Akal olması sebebiyle, hayatlarının bir noktasında güzel sanatlara ve resme yönelmeleri bekleniyordu. Eserlerinde, sanat tarihinden önemli isimleri de rol model aldıklarını ve bu figürlerin etkilerinin hafife alınamayacak kadar çok olduğu görülüyor. Öncelikle Philip Guston, daha sonra André Butzer, Martin Kippenberger, Markus Oehlen, Albert Oehlen ve Peter Saul’un etkisi eserlere bakınca anlaşılıyor. Mehmet & Kazım’ın belki de en önemli benzerliği her ikisinin de Almanya’daki Türk misafir işçilerinin çocukları olduğu gerçekliği ve bu durum hem eserlerinin alt metinlerinde hem de alter egoları olan Kissing Cousins (Öpüşen Kuzenler)’ın genel sahnelenmesinde mizahi biçimde ele alınıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın