Denise Fergus, öldürülen çocuğunun yapay zeka tarafından üretilen videolarını "iğrenç ötesi" diye nitelendirdi
James Bulger'ın annesi, emekleme çağındaki bir çocukken öldürülen oğlunun yapay zeka tarafından üretilip TikTok'ta yayılan videolarını eleştirdi.
İki yaşındaki çocuk 1993'te Birleşik Krallık'taki New Strand Alışveriş Merkezi'nden kaçırılmış ve her ikisi de 10 yaşında olan Robert Thompson'la Jon Venables tarafından işkence edilerek öldürülmüştü.
Denise Fergus meşhur cinayette yaşananları açıklayan yapay zeka görüntüsünün yer aldığı videoların, kendisini James'in vahşice öldürüldüğü olayı yeniden yaşamaya zorladığını söyledi.
The Mirror'a konuşan Fergus şöyle dedi:
Bu, ölü bir çocuğu hayata döndürmek demek. İğrenç ötesi bir şey.
Videolardan birinde, kaçırılmasından iki gün sonra James'in cesedinin bulunduğu demiryolu hattının bir fotoğrafı yer alıyordu.
Fergus şu ifadeleri kullandı:
Hikayeyi anlatmak başka bir şeydir, onunla bir sorunum yok. James'in hikayesini zaten herkes biliyor.
Ama ölü bir çocuğun yüzünü koyarak ona ne olduğu hakkında konuşmak kesinlikle iğrenç.
Denise'in eşi Stuart Fergus, videolardan sorumlu kişiden bunları kaldırmasını istediğini ancak o yapımcıdan aldığı yanıtın, niyetlerinin rencide etmek değil "olayların bir daha asla kimsenin başına gelmemesini kesinlikle sağlamak" olduğunu aktardı.
Şikayet edilen birkaç videoyu sonrasında kaldıran TikTok'un bu paylaşımlardan sorumlu hesaplara karşı önlemler aldığı söyleniyor.
Video uygulaması, yaptığı açıklamada şunları ekledi:
TikTok'un herkese kucak açan bir yer olmasını istiyoruz ve platformumuzda bu tür rahatsız edici içeriklere yer yok.
Topluluk İlkelerimiz, bir gencin tasvirini içeren yapay içeriklere izin vermediğimizi net bir şekilde belirtiyor.
Bu nitelikteki içerikleri buldukça kaldırmaya devam ediyoruz.
Videoların yaratımında kullanılan yapay zeka teknolojisi, kamuya açık verilerle çalıştığı için telif hakkı ve gizlilik konularında da endişelere neden oldu.
Belfast'taki Queen's Üniversitesi daha geçen ay Birleşik Krallık'taki (BK) veri koruma yasalarındaki eksikliğin, yapay zekanın ölülerin dijital reenkarnasyonlarını yaratmak için kullanılmasını tanımlayan bir terim olan "hayalet robotlara" yol açabileceğini belirterek uyarıda bulunmuştu.
Mart ayında BK, yapay zekayı düzenlemeye adanmış yeni bir organ oluşturmamaya karar verirken AB dünyanın bu sektörü düzenlemeye yönelik ilk yasasını hazırladı.
BK bunun yerine sorumluluğu rekabet, insan hakları ve sağlıkla güvenliği denetleyen kurumlar arasında paylaştırmayı tercih etti.
Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (Rekabet ve Piyasalar Otoritesi/CMA) etiketlenmemiş veriyi büyük miktarlarda kullanan modellerin nasıl geliştiğini anlamaya çalışacağını söyledi.
Independent Türkçe