"Yalancı karadul örümceği" diye bilinen bir örümcek türünün, bir fareyi ağına dolayarak yediği anlar kameralara yansıdı.
Latince adı Steatoda nobilis olan örümceklere, genellikle karadul örümcekleriyle karıştırıldıkları için bu ad verildi.
Steatoda cinsi örümceklerin kertenkele ve yarasalarla beslendiği biliniyordu.
Yeni gözlemlerse bunların kendilerinden epey büyük olan fareleri bile yediğini ortaya koydu.
İrlanda'daki Galway Üniversitesi'nden zoolog Michel Dugon ve ekibi, olaya İngiltere'nin güneyindeki Chichester kentinde şahit oldu.
Bir evin yatak odasında tespit edilen örümceğin pencerenin pervazında dayanıklı bir ağ ördüğü ve içine Latince adı Sorex minutus olan bir cüce kır faresini yerleştirdiği görüldü.
Örümceğin fareyi tükettiği anların videosunu kaydeden Dugon, farenin ağdayken halen yaşadığını ifade etti. Dugon'a göre fare, örümceğin felce neden olan nörotoksik zehri nedeniyle hareket edemiyordu.
Araştırmacılar, örümcek fareyle işini bitirdikten sonra hayvanı ağdan kurtararak incelemeye başladı. Farenin cinsi de bu şekilde belirlendi.
Örümceğin fareyle üç gün boyunca beslendiği ve daha sonra kalıntıları aşağı bıraktığı belirtildi. Araştırmacılara göre, "kır faresinin kalıntıları kürk, kemik ve deriden ibaretti".
Ekip, farenin yatak odası penceresinin yanındaki bir salkıma tırmandığını, örümceğin onu ağıyla bu sayede yakaladığını düşünüyor.
Yalancı karadul örümceklerin uzunluğunun 11 ila 14 milimetreye kadar çıkabildiği biliniyor.
Sorex minutus farelerinin boyları ise 5 santimetreyi bulabiliyor.
Stetoda örümcekleri, Madeira ve Kanarya Adaları'na özgü. Ancak insanların muz ithalatı aracılığıyla dünyanın geri kalanına taşınarak birçok bölgede istilacı tür haline geldiler.
Yayıldıkları bölgeler arasında Birleşik Krallık, İrlanda ve hatta Türkiye de var.