Avustralyalı gıda bilimi uzmanı Dr. Emma Beckett, sağlıklı zannedilen ama aslında aşırı işlenmiş 6 yiyeceği yazdı.
Beckett, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin aylık bilim ve teknoloji dergisi Science Focus'ta yayımlanan yazıda, ultra işlenmiş gıdaların metabolik ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırdığını belirtti.
1 - Premium hazır yemekler
Bilim insanı, süpermarketlerde katıkısız ve premium etkiketleriyle satılan çoğu yemeğin aşırı işlenmiş olduğuna dikkat çekti.
Hazır yemeklerin genellikle ilave koruyucu, stabilizatör ve yüksek oran tuz içerdiğine işaret eden Beckett, bu tür ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.
2 - Bitki bazlı sütler
Laktoz ve hayvansal gıda içeren sütlere alternatif olarak satılan bitki bazlı ürünler de ultra işlenmiş gıda kategorisinde.
Gıda uzmanı, bu ürünler hazırlanırken bitkilerin yüksek ısılarda ısıtıldığını, suyunun sıkıldığını ve toz haline getirildiğini belirtti. Kalsiyum gibi temel bileşenlerinse sonradan eklendiğini ifade etti.
3 - Et muadilleri
Bitkisel sütler gibi et muadili ürünler de bitki bazlı olmasına rağmen ultra işlenmiş gıda kategorisinde.
Bilim insanı, ultra işlenmiş et ürünlerinin sağlığa zararlı olduğunu belirtirken, et muadili ürünlerin de sağlık açısından faydalı olmayabileceğini söyledi.
4 - Öğün yerine geçen içecekler
Beckett, doğal gıdaların sağlığa faydalı biyoaktif bileşenler içerdiğine işaret ederek, öğün yerine geçen içeceklerin çeşitlilikten yoksun olduğunu ve bu yararlı bileşenleri taşımadığını belirtti.
Uzman, bu içeceklerin hastalık durumunda kişiye kolaylık sağlayabileceğini fakat doğal gıdalarla dengeli şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
5 - Kahvaltılık gevrekler
Bilim insanı, yulaf ve buğday gibi az işlenmiş ve şeker oranı düşük gevreklerin sağlığa faydalı olduğunu belirtti.
Öte yandan daha karşık gevrek paketlerinde işlenmiş bileşenlerin bulunduğunu ve bunların şeker oranlarının çok yüksek olduğunu ifade etti.
6 - Granola ve protein barları
Barların ultra işlenmiş gıdalar olduğunu ve yüksek oranda tuz içerdiğini belirten gıda uzmanı, bazılarının şeker ve katkı maddesi içerdiğine de dikkat çekti.
Fakat bilim insanı, granola ve protein barlarının ana öğünler değil de sağlıksız abur cuburlar yerine tüketildiğinde görece daha az zararlı olabileceğine işaret etti.