









Peki görüşlerine katılmadığınız biriyle nasıl yapıcı bir şekilde tartışabilirsiniz?
İşte fikirlerinizi daha iyi savunmanın 11 püf noktası:
1. Karşı tarafı iyi dinleyin
Tartışmanın en heyecanlı anında kendi meramımızı anlatmak adına genellikle diğerlerinin söylediklerini dinlemeyiz.
Ancak bu iyi bir strateji değil.
Londra merkezli Academy of Ideas'ın Direktörü Claire Fox, "Tartışmada karşı tarafın argümanlarının tamamen geçersiz olduğu ve kabul edilemeyeceği varsayılır" diyor.
Oysa diğer tarafın söylediklerini dinlemek size konuyla ilgili farklı bir bakış açısı ve bilgi sunabileceği gibi kendi pozisyonunuzu güçlendirmenize de yardımcı olur.
2. Empati yapmaya çalışın
Mesele karşınızdaki insanın neler söylediği değil ne söylemek istediğini anlamak.
King's College London'dan davranış bilimci Kris De Meyer, "İnsanlar tartışmada bir pozisyon alıp kendilerini sipere sokuyor ve konu kavgayla sonuçlanıyor" diyor.
Uzmanlar, tartışmanın sonuçsuz kalmamasının yolunun karşı tarafın ne söylemek istediğini anlamaktan ve empati yapmaktan geçtiğini söylüyor.
3. Duyduklarınızı kişiyi tekrar edin
Kris De Meyer, "Görüş ayrılıkları genellikle yanlış anlamalardan dolayı daha da derinleşir" diyor.
De Meyer'e göre bunu aşmanın yolu karşınızdaki kişi "Hah, ben de bunu demeye çalışıyorum" diyene kadar söylediklerini tekrarlayıp doğru anladığınızdan emin olmak.
4. Çatışma noktasını erken keşfedin
İnsanlar çok farklı nedenlerden dolayı birbirleriyle tartışabilir.
İngiltere'de bulunan Loughborough Üniversitesi'nden Sosyal Etkileşim Profesörü Liz Stokoe, "Çatışma noktasını olabildiğince erken keşfedin" diyor.
Stokoe'a göre çatışmanın esas nedeni ne kadar erken fark edilirse, çözüm de o kadar kolay olur. Zira insanların görüşleri zaman geçtikçe ve tartışma uzadıkça kemikleşme eğilimi gösterir.
5. Anlaştığınız konuları tespit edin
Tartışmanın olumlu bir sonuçla noktalanması için tartışmaya konu olan uzlaşma ve uzlaşamama alanlarının tespiti büyük önem taşıyor.
Jesus College Cambridge'den siyaset felsefesi öğretim görevlisi Clare Chambers, "Eğer temel ilkeler üzerinde uzlaşma sağlayamazsak, o zaman sağlıklı bir tartışma yürütemeyiz" diyor.
6. Konfor alanınızın dışına çıkın
Amy Gallo, iş arkadaşlarının yapıcı tartışmalar yapmalarına yardımcı olan bir iş yeri dinamikleri uzmanı.
Gallo, danışanlarına "kendilerini rahatsız hissedecek derecede düşüncelerinin derinine inmelerini" öneriyor.
Gallo'ya göre insanlar konfor alanlarının dışına çıktıkları ölçüde yaratıcı olur ve farklı görüşlere açık hale gelir.
7. Hiçbir şeyi kişiselleştirmeyin!
Tartışmalar her zaman hakaretlerin havada uçuştuğu noktalara gitmek zorunda değil.
Yapıcı bir tartışma için kişisel hakaretlere asla başvurmamanız gerekiyor.
Washington'da bulunan Brookings Institution'dan araştırmacı Jonathan Rauch, "Tartıştığınız kişinin değil, tartışmanın peşinden gidin" diyor.
8. Duygusal değil, akılcı olun
Dilinizi tutmayı, derin nefes almayı ve tartışmaya akılcı bir şekilde yaklaşmayı deneyin.
Yale Üniversitesi'nden Astronomi Profesörü Deborah Fisher, bilim insanlarının birbirleriyle olan görüş ayrılıklarını yansıtma biçimlerinden çok şey öğrenebileceğimiz görüşünde.
Fisher, "Bilim dünyasında insanlar kendi gerçekleri ve doğrularına duygusal bir şekilde yapışıp kalmaz. Görüşlerini gerektiği durumda değiştirmek için karşı görüşleri de barındıran sağlam tartışmalara izin verirler" diyor.
9. Kendinizden şüphe edin
Jonathan Rauch, "Kendinizden şüphe etmeyi öğrenin. Haklı olduğunuza net bir şekilde inanıyor olmanız sizi haklı yapmaz. Aksine çok büyük ihtimalle hatalı olabileceğinizi gösterir" diyor.
Jesus College Cambridge'den Clare Chambers da aynı fikirde: "Yaptığınız varsayımları sorgulayın ve takındığınız tutumun sınırlarını bilin."
10. Hatalı olduğunuzda kabul edin
Tartışmaların bir parçası da bazen hatalı olduğunuzu kabul etmektir.
Küresel inovasyonu destekleyen bir vakıf olan Nesta'nın CEO'su Geoff Mulgan, "Önemli olan bir tartışmayı kaybettikten sonra da yola devam edebilmek. Gerçek cesaret ve olgunluk burada yatar. Bir konuda hatalı olduğu için kimse kendini kötü hissetmemeli" diyor.
11. Zaferinizi zarif bir şekilde yaşayın
Ve son olarak, önemli olan bir tartışmayı nasıl kazanacağınızı bilmek ve bu zaferinizi zarafetle karşılamak.
Kaybetmeyi hazmetmek başka bir şey ama kazanmayı bilmek de çok önemli.
Uzmanlar, tartışmanın istediğiniz gibi sonuçlanması halinde karşı tarafı aşağılamadan, vakur ve olgun bir şekilde davranmak gerektiğini hatırlatıyor.