Toksik ilişkiler, havada kalan sonlandırılmamış ilişkiler ya da adı bir türlü konulamayan hiç başlamadan boşluğa giden ilişkiler. Bunlardan birisi ile mutlaka karşılaşmış olmalısınız. İlişkilerin neden kötü gittiğini anlamak, ilişkilerdeki toksik partnerleri belirlemekle başlar. İşte toksik ilişki yaşamanıza neden kişilerin 10 ayrı modeli.
1 – Kontrolör
Birisinin hayatınızın her yönünü yönetmeye çalıştığını hissettiniz mi? Bu, bir ilişkide kontrolcünün ayırt edici özelliğidir. Bu toksik partnerler genellikle ilk başta şefkatli ve koruyucudur. Ancak, nasıl giyindiğinizden kiminle vakit geçirdiğinize kadar her şeyi yönetme ihtiyaçları hızla boğucu hale gelebilir. Davranışlarını kendi iyilikleri için haklı çıkarabilirler, ancak bu kontrol ihtiyaçlarıyla ilgilidir.
Bu tür bir kontrol genellikle duygusal manipülasyona dönüşür Duygularınızla oynamayı sever. kendinizi suçlu hissetmenize neden olur. Zamanla kendi kararlarınızdan şüphe etmeye başlayabilir ve onay ve yönlendirme için partnerinize bağımlı hissedebilirsiniz. Öz saygınızın olması gereken tehlikeli bir yerdir ve ruh sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
2- Gaslighter
Gaslighting terimi bir kocanın karısını akıl sağlığını kaybettiğine inandırması için kandırdığı 1938 yapımı " Gas Light " adlı bir oyundan (ve daha sonra bir filmden) kaynaklanmaktadır. İlişkilerde, bir Gaslighter benzer şekilde çalışır. Gerçekleri çarpıtır, söyledikleri veya yaptıkları şeyleri inkar eder ve gerçekliğinizi ve yargınızı sorgulamanızı sağlamak için suçu başkasına atarlar.
3 – Narsist
İlişkilerde narsisizm düşündüğümüzde, genellikle aşırı derecede kendini beğenmiş veya bencil birilerini çağrıştırır. Ancak, bir ilişkide narsisizm kibirden daha fazlası demektir.Narsisist bir partnerin kendi önemine dair şişirilmiş bir duygusu vardır. Ayrıca aşırı bir ilgi ve hayranlık ihtiyacı ve başkalarına karşı empati eksikliği vardır. Dünyaları ihtiyaçları, arzuları ve hedefleri etrafında döner.
Bu toksik partnerler, bir partner olmaktan çok bir aksesuar gibi hissetmenize neden olur. Empati eksiklikleri, ihtiyaçlarının ve duygularının sıklıkla göz ardı edilmesi veya görmezden gelinmesi anlamına gelir.
4 – Kıskanç
Kıskançlık bir ilişkinin doğal bir parçası olabilir. Ancak kıskançlık aşırıya kaçtığında güvensizliğin bir belirtisi olabilir. Aşırı kıskanç bir partner, yalnızca potansiyel romantik rakipler tarafından tehdit altında hissetmez; genellikle, hayatınızdaki hemen hemen herkesi ilişki için potansiyel bir tehdit olarak algılar. Bu kıskançlık, endişe veya ilginin ötesine geçer; sahip olma ve kontrolle ilgilidir.
5 – Mağdur
İlişkilerdeki bir diğer toksik model ise sürekli kurban rolüne giren partnerdir. Bu partner, koşullar ne olursa olsun, sürekli olarak kendini mağdur taraf olarak görür. Sorumluluktan kaçınır ve her durumu kurban rolü oynamak için bir fırsat haline getirir. Bu davranış genellikle ilişkinin dinamiklerini manipüle etme ve kontrol etme arzusundan kaynaklanır.
Sürekli olarak onları yatıştırmaya veya kastetmediğiniz veya anlamadığınız algılanan küçümsemeleri telafi etmeye çalışabilirsiniz. Bu davranışın manipülatif yönü, sizi her zaman bakıcı ve özür dileyen olmaya zorlaması, bir sonraki kurban rolü turundan kaçınmak için sürekli yumurta kabukları üzerinde yürümenizde yatar.
6 – Pasif-Agresif
Bu davranış, olumsuz duyguların açık düşmanlıkla değil, ince, dolaylı eylemlerle ifade edildiği dolaylı saldırganlığın bir biçimidir. Bunu, öfkeli görünmeden öfkeyi ifade etmek olarak düşünün. Örnekler arasında alaycı sözler, sessiz muamele, dolaylı iltifatlar veya partner için önemli olan görevlerde kasıtlı erteleme yer alır.
Bu öfke ifadesinin dolaylı doğası, çözülmemiş çatışmalara ve kızgınlığın birikmesine yol açabilir. Bir ilişkinin gelişmesi için açık ve doğrudan iletişim çok önemlidir ve pasif-agresif davranışlar bu hayati bileşeni bozar.
7 – Eleştirmen
Bir ilişkide yapıcı eleştiri sağlıklı olabilir. Ancak bu toksik partnerler sürekli olumsuzluğa veya kusur bulmaya dönüşür. Sürekli eleştiren bir partner, öz değerinizi ve güveninizi derinden etkileyebilir. Bu amansız eleştiri, ister görünüşünüz, ister kariyer tercihleriniz veya ilgi alanlarınız olsun, yetersiz ve değersiz hissetmenize neden olabilir.
8 – Duygusal Tutucu
Duygusal geri çekilme, bir ilişkide özellikle sinsi bir manipülasyon biçimidir. Burada, şefkat, nezaket ve destek kontrol araçları olarak kullanılır. Duygusal geri çekilme yapan biri, ceza olarak şefkati geri çekebilir veya kontrol uygulayabilir ve partnerinin sevilmediğini veya değersiz olduğunu hissetmesine neden olabilir. Bu, "Sadece benim istediğimi yaptığında sevgi alacaksın" demek anlamına gelir.
9 – Sadakatsiz Eş
Sadakatsizlik genellikle bireyin veya ilişkinin içindeki daha derin sorunlardan kaynaklanır. Onaylanma arzusundan, yetersizlik hissinden veya çözülmemiş kişisel sorunlardan kaynaklanabilir. Nedeni ne olursa olsun, etkisi önemlidir. Herhangi bir ilişkide kritik öneme sahip olan güven ve saygının temel unsurlarını aşındırır.
Güven sadece sadakatle ilgili değildir; eşinizin size, duygularınıza ve birbirinize olan bağlılığınıza saygı duyacağına inanmaktır. Tekrarlanan sadakatsizlik bu güveni paramparça eder ve genellikle derin duygusal yaralar bırakır. Sağlıklı bir ilişkide, her iki partner de bağlarının değerli olduğunu ve korunduğunu bilerek güvende ve saygı duyulan hissetmelidir.
10 – Değişken Eş
Aşırı, genellikle öngörülemeyen ruh hali değişimleri, değişken eşi tarif eder Bu değişkenlik, gergin, belirsiz ve temelde istikrarsız bir ilişki ortamı yaratabilir. Bir an her şey yolunda görünebilir ve bir sonraki an yoğun bir tartışmanın veya duygusal patlamanın ortasında olabilirsiniz. Bu öngörülemezlik, sürekli gergin olduğunuz ve ne bekleyeceğinizi asla bilemediğiniz için stresli ve duygusal olarak yıpratıcı olabilir.