Yeni Günaydın
Geri

İspanya’da Müzik Satışlarında Patlama Yaşandı!

FPI’ın Global Müzik Raporu öncesi İspanya’nın yaptığı açıklamaya göre müzik satışlarında patlama yaşandı.
İspanya’da Müzik Satışlarında Patlama Yaşandı!
Haberler / Dünya
19 Mart 2024 Salı 18:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İspanya kayıtlı müzik endüstrisinin % 95’inden fazlasını temsil eden PROMUSICAE’ye göre 2022 yılında elde edilen 462,9 milyon avroluk toplam gelirler % 12,33 aratarak 520 milyon avroya ulaştı.

Genel itibariyle toplam 465 milyon avroluk satış 2006’daki gelir düzeyini % 88,6 aşarken (???), 2001 yılındaki seviyenin % 37 gerisinde kaldı. Satışlar 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış olmakla birlikte 2001 yılı seviyelerinin halen % 37 altında kaldı.

Dijital pazar, bir yılda İspanya’da tüketilen müziğin % 86’sını (403,5 milyon avro) temsil ediyor. Dijital satışların neredeyse % 99’u streaming’den geliyor (398,6 milyon avro). Bunların 330 milyon avrosu ses platformlarından gelirken 69 milyon avrosu videodan geliyor.

2022 yılına göre dijital ses müzik tüketimi % 15, dijital video müzik tüketimi % 15 arttı. Açıklamaya göre ülkede 19 milyonun üzerinde ses streaming aboneliği var. Ancak Promusicae açıklamasına göre İspanya, daha olgun ve bilinçli pazarlara sahip diğer ülkelerin premium abone sayılarından halen çok uzakta.

Fiziki satışlardaki gelir artışına da değinilen açıklamada vinyl gelirlerinin % 19’luk artışla fiziki pazarın % 56’sından fazlasını oluşturmaya devam ettiği belirtilerek gelirlerin 35 milyon avroya ulaştığı ifade edildi. Toplam fiziki pazar 2022 yılına kıyasla % 10 büyüyerek 2023 yılında 62 milyon avroyu geçti.

Sektörün temsili alan gelirleri ise 50 milyon avro olarak bildirildi.

İspanya’da yerel sanatçıların ağırlıklı olduğu piyasaya ilişkin açıklamada PROMUSICAE Başkanı Antonio Guisasola, “2023 yılının kapanışını çok olumlu bir şekilde değerlendiriyoruz ve sanatçıların yetenek ve çalışmalarının tamamı sayesinde yaratılan tüm kayıtlı müzikleri mütevazı bir fiyatla tüketiciye ulaştıran streaming modelinin makul bir şekilde ilerlemesine dair büyük umutlar besliyoruz. Ülkemizdeki tüm kayıt endüstrisinin çabası ve yatırımı, 2006 seviyelerini aşarak kapattığımız bir yılda, korsan nedeniyle yaşanan krizden önceki 2001 seviyesine ulaşmak için kalan % 37’ye ulaşmak için önümüzde bir yol var” diyerek, müzik üretimi için daha güçlü kamu teşvikleri ve desteklerine ihtiyaç olduğuna, müziğin eşit şartlarda rekabet edebilmesi için vergi teşvikleri (diğer kültür endüstrilerinin zaten yararlandığı, ancak kayıtlı müzik ve video klip üretiminin yararlanmadığı), yeni yetenekler için fonografik üretime yardımlar gibi mekanizmalarla kamu sektörünün belirleyici desteğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın