Yüksek enerji fiyatları ve hayat pahalılığı İspanya, İngiltere ve Belçika'da sendikaların protestolarına neden oldu.
Koronavirüs pandemisi ile başlayan küresel ekonomik sorunlar, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte krize dönüştü. Özellikle enerji fiyatlarındaki artış, tedarik zincirindeki kırılmalar, üretim ve taşımacılığı vurdu.
Küresel boyutta tarihi enflasyon artışlarına neden olan bu gelişmeler Avrupa ülkelerinde protestolara neden oluyor.
İSPANYA'DA SENDİKALILAR SOKAKTA
Ülkenin iki büyük sendikası CCOO ve UGT üyeleri, başkent Madrid'de Meclis binasına yürüyerek düzenledikleri gösteride, hükümetten endüstride yeniden yapılanma planı istedi.
AA'nın haberine göre "Dayanıklı, istikrarlı ve yönü olan bir endüstri için" sloganıyla yürüyen sendika temsilcileri, sol koalisyon hükümetinin endüstride acil devlet planını yürürlüğe koyması gerektiğini belirterek, Meclisteki tüm siyasi partilerin buna destek vermesinin İspanyol toplumunun yararına olacağını savundu.
İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CCOO), "Endüstrinin yeniden yapılanması için yeni kanun gerekli ama bunun topal bir şekilde ilerlemesini engellemek için bir devlet paktı şart. Tüm toplumun yararına olacak bir geleceğin inşası için hükümet dışında tüm siyasi güçlerin taahhüdü gerekiyor. 21. yüzyılda hiçbir endüstri yasası çıkartılmadı. Sonuncusu 30 yıl önceydi." açıklamasında bulundu.
Mevcut gidişatta devletin refahının riskte olduğunu kaydeden sendikalar, "İhtiyacımız olan egemen, bağımsız ve kapsayıcı bir endüstridir." mesajını verdi.
KAMYON ŞOFÖRLERİ BİR KEZ DAHA GREVE GİTMEYE HAZIRLANIYOR
Diğer yandan akaryakıt fiyatlarındaki artışların devam etmesi nedeniyle taşımacılık sektörü çalışanları, bir kez daha greve gidebileceklerini açıkladı.
Son olarak mayıs ayında greve giden kamyon şoförlerinin bağlı olduğu Taşımacılık Sektörünü Savunma Platformu, 2 euroyu geçen mazot fiyatlarına karşı ek önlemler alınmasını istedi.
LİTRE BAŞINA DEVLET YARDIMI
Platform, mevcut durumda herkese uygulanan ve yaz sonuna kadar devam edecek litre başına 20 sentlik devlet yardımının sadece taşımacılık sektörü çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyor.
Bu hafta sonuna kadar grev kararıyla ilgili oylama yapacak şoförler, Madrid'de NATO Zirvesi'nin de olacağı haziranın son haftasında tekrar greve başlayabileceklerini duyurdu.
"DEPOLARI DOLDURMAK İÇİN CÜZDANLAR BOŞALIYOR"
Enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak hayat pahalılığının yaşandığı ve protestoların başladığı bir başka ilke ise İngiltere.
Yüzde 9 ile 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonun sebep olduğu hayat pahalılığını protesto eden göstericiler Parlamento Meydanı'na yürüdü.
Burada göstericiler adına bir konuşma yapan Sendikalar Birliği (TUC) Genel Sekreter Yardımcısı Sue Ferns, "Arabaların depolarını doldurmak için cüzdanları boşaltmak gerekiyor. Yaşam maliyeti krizi işçileri çok zorluyor. Her şey yükseliyor. Ama maaşımız yükselmiyor. Enerji faturaları çatıları delip geçiyor, masaya yemek koymak her geçen gün daha pahalıya mal oluyor. Arabaların depolarını doldurmak için cüzdanları boşaltmak gerekiyor." dedi.
BRÜKSEL DE SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Yüksek akaryakıt fiyatları ve hayat pahalılığının insanları sokağa döktüğü bir diğer ilke de Belçika.
Belçika'daki en büyük işçi sendikalarının çağrısı üzerine protestocular, Brüksel Kuzey Tren İstasyonu önünde buluştu.
Garın karşısına kurulan dev ekrana "Hayat çok pahalı daha yüksek ücret istiyoruz." yazıldı. "Maaşları artırın" pankartı en önde Göstericiler, "Maaşları artırın", "Hastane ve okullar için para", "Maaşlarımızı serbest bırakın", "Ücret soygununu durdurun" yazılı pankartlar açtı. Protestocuların çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Birçok Avrupa ülkesinde enflasyon oranları 30-40 yıllık rekorlar kırarken akaryakıt fiyatları da hiçbir avrupalının şimdiye kadar görmediği fiyatlara yükseldi.