Yeni Günaydın
Geri

İran'da Bu Yıl 354 Kişi İdam Edildi!

İran’da 2023'ün ilk yarısındaki infaz sayısının 2022'ye kıyasla yüzde 36 oranında arttığını ve bu yıl en az 354 kişinin idam edildiğini bildirdi.
İran'da Bu Yıl 354 Kişi İdam Edildi!
Haberler / Dünya
5 Temmuz 2023 Çarşamba 10:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Merkezi Norveç’te olan İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran’da 2023'ün ilk yarısındaki infaz sayısının 2022'ye kıyasla yüzde 36 oranında arttığını ve bu yıl en az 354 kişinin idam edildiğini bildirdi.

İnsan hakları örgütleri, İran makamlarını, Eylül ayında katı İslamî kıyafet kurallarına uymadığı için ahlak polisi tarafından tutuklanan genç bir İranlı kadının ölümünden sonra başlayan protestoları bastırmak için idam cezasını kullanmakla suçluyor.

IHR'ye göre, 2023 yılında kaydedilen infazların yüzde 20'si, genellikle protestoların ön saflarında yer alan Beluci Sünni azınlık üyelerinden oluşuyor.

Aynı kaynağa göre, uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 206 kişi idam edildi ki bu sayı, 2022 yılına kıyasla yüzde 126'lık bir artışa işaret ediyor. 

IHR Direktörü Mahmud Emiri-Mugaddem, "İdam cezası toplumda korku yaratmak ve protesto gösterilerini önlemek için kullanılıyor. İdam edilenlerin çoğunluğu en çok ötekileştirilmiş toplum kesimlerinden gelen ikinci sınıf vatandaşlardır" dedi.

Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere birçok insan hakları örgütlerine göre, İran, Çin hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla sayıda insanı idam ediyor. 

IHR’ye göre, 2022 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 75 artışla 582 kişi ölüm cezasına çarptırıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın