İsrail, İran'ın misilleme saldırısına karşı yaptığı savunmada ABD, Birleşik Krallık (BK), Ürdün ve Fransa'dan destek aldı.
İran'ın cumartesiyi pazara bağlayan gece yaklaşık 360 drone, seyir füzesi ve balistik füzeyle düzenlediği saldırılarda ABD, BK, Ürdün ve Fransa'nın koordineli şekilde İsrail ordusuna destek sağladığı bildirildi.
İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) dün yapılan açıklamada, füze ve drone'ların yaklaşık yüzde 99'unun hava savunma sistemleriyle etkisiz hale getirildiği belirtilmişti.
IDF ayrıca İran'ın gönderdiği füze ve drone'ların etkisiz hale getirilmesi için toplamda 4 milyar ila 5 milyar İsrail Şekeli (yaklaşık 35 milyar ila 43,5 milyar TL) harcandığını duyurdu.
Amerikalı yetkililerin CNN'le paylaştığı bilgilere göre İran'dan fırlatılan en az üç balistik füze ve 70 kamikaze drone'u, ABD donanmasının İsrail'e konuşlandırdığı iki muhrip tarafından vuruldu. Bu gemilerden birinde Amerikalı teknoloji devi Lockheed Martin'in ürettiği Aegis füze savunma sistemi yer alıyor.
BK Başbakanı Rishi Sunak ise Suriye ve Irak'tan havalanan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait jetlerin füze ve drone'ları vurduğunu söyledi.
Sunak, dün yaptığı açıklamada kaç füzenin vurulduğuna dair bilgi paylaşmadı.
BK Savunma Bakanı Grant Shapps da 13 Nisan'daki açıklamasında RAF'a ait ilave jet ve yakıt ikmal tankerlerinin Suriye ve Irak'a konuşlandırıldığını belirtimişti.
Guardian, Britanya'nın saldırı öncesinde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) yer alan Ağrotur üssünde güvenlik önlemlerini artırdığını da yazdı. Savunmaya buradan destek sağlanıp sağlanmadığına dair bilgi paylaşılmadı.
BK merkezli haber ajansı Reuters, Ürdün Hava Kuvvetleri'nin "İran'a ait onlarca drone'u vurduğunu" aktardı. Haberde, Ortadoğu'da ABD'nin müttefiki olarak hareket eden Ürdün'de Amerikan yapımı Patriot savunma sistemlerinin olduğu hatırlatıldı.
İran'ın saldırısına karşı İsrail'i savunan ülkelerden diğeri de Fransa'ydı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugünkü açıklamasında İran'ın füze ve drone'larını durdurmak için Ürdün'ün isteğiyle devreye girdiklerini söyledi. Macron, kaç drone veya füzenin etkisiz hale getirildiğine dair bilgi paylaşmadı.
Öte yandan Fransa doğrudan füze ve drone'ları hedef almak yerine radar teknolojisiyle destek sağlamış olabilir. IDF Sözcüsü Daniel Hagari, pazar günkü açıklamasında "Fransa'nın çok iyi jetleri ve radarları var, hava sahasında yapılan devriyelere katıldıklarını biliyorum" demişti.
Guardian'a konuşan Birleşik Kraliyet Hizmetleri Enstitüsü'nden Sidharth Kaushal, savunma hamlelerini şöyle değerlendirdi:
Her yönden çok katmanlı bir operasyondu. Savunmada çok uluslu bir güç yer aldı. Yavaş hareket eden drone'lardan yüksek irtifada seyreden balistik füzelere kadar farklı uçuş özelliklerine sahip silahlarla karşı karşıya kaldılar.
Ne olmuştu?
1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlenmişti. İsrail'in resmen üstlenmediği olayda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2 Nisan'daki açıklamasında İsrail'e karşı misillemenin meşru müdafaa haline geldiğini savunarak "Gerekli karşılığı vereceğiz. Onları cezalandıracağız" demişti.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, cuma günkü toplantısında tüm olasılıklara karşı tedbir aldıklarını belirterek "Savunmanın yanı sıra saldırıya geçmeye de hazırız" ifadelerini kullanmıştı.
İran'ın yaklaşık 5 saat süren saldırısında, 7 yaşındaki bir kız çocuğu, İsrail'in attığı önleme füzesi kaynaklı şarapnelden ağır yaralandı. 7 yaşındaki Amina el Hasoni, Arap bedevilere ev sahipliği yapan Necef Çölü'nde yaşıyor. Saldırıda ayrıca 8 kişi hafif yaralanırken, İsrail ordusuna ait Nevatim hava üssünde hasar oluştu.