Instagram’da gençlerin güvenliğini sağlamak için yeni çalışmalar hayata geçiyor. Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil o çalışmaları ve uygulamanın yeni özelliklerini anlattı
Instagram dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri.
Kimine göre gençlerin yaratıcılıklarını, fikirlerini, duygularını paylaşabildikleri yer kimine göre ise gençlerin zihinsel sağlığı, özgüveni, beden imajı, gizliliği ve güvenliği üzerinde de olumsuz etkiler yaratabiliyor.
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Instagram kullanan gençlerin yüzde 59'u günde ortalama iki saatten fazla zaman geçiriyor.
Rapor gençlerin yüzde 74'ünün sosyal medya hesaplarını istediklerinden daha fazla kontrol ettikleri bilgisini veriyor.
Amerikan Psikoloji Derneği (APA) sosyal medyanın gençlerin kendilerini sürekli olarak başkalarıyla kıyaslamalarına ve yetersiz hissetmelerine yol açabileceğini söylüyor.
Mükemmel görünen fotoğraflar, filtreler, efektler, beğeniler, yorumlar ve takipçilerin gençlerin gerçeklik algısını bozup özgüvenlerini zedeleyebileceği öne sürüyor.
APA üyelerinden Jacqueline Nesi, "Sosyal medya etrafında çok olumsuz bir konuşma var ve bunun için iyi nedenler var. Ancak birçok genç için faydaları olabileceğini anlamak önemli. Gençler (ve yetişkinler) açıkçası sosyal medyadan bir şeyler alıyor. Gençlere ulaşmak ve bu platformları daha sağlıklı bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak istiyorsak dengeli bir bakış açısı benimsememiz gerekiyor." diyor.
Meselelerden biri de instagramın gençlerin gizliliklerini ve güvenliklerini tehlikeye atabileceği gerçeği.
Instagram'da tanımadıkları kişilerle iletişim kuran, takip eden veya takip edilen gençler, siber zorbalık, taciz, istismar, dolandırıcılık, şantaj gibi risklere maruz kalabiliyor.
Kimi dengeli bir dijital diyet öneriyor kimi daha fazla denetimin gençler üzerinde uygulanmasını öneriyor.
Instagram'ı 2012'de 1 milyar dolara satın alan Meta da tüm bu tartışmaların farkında.
Aylık 1.28 milyar aktif aktif kullanıcıya sahip Instagram için gençlerin çevrimiçi deneyimlerini yönetmelerine yardımcı olmak adına farkındalık çalışmaları yapıyor, her ülkenin kendi çalışmaları var fakat benzer temelde yürütülüyor.
Bu kapsamda Meta Türkiye de geçtiğimiz günlerde Ceyda Düvenci ile iş birliğine imza attı.
Amaç ebeveynleri ve gençleri mevcut güvenlik araçlarından yararlanmaya ve Instagram’daki deneyimleri üzerinde kontrollerini artırmalarını teşvik etmek.
Çevrimiçi dünyayı gençler için daha güvenli ve daha zengin kılma yolunda önemli bir adım atmayı amaçlayan Meta Türkiye'nin kamu politikası direktörü Sezen Yeşil, "Meta olarak gençlerin sosyal medyada güvenliği bizim için çok önemli. Uzun zamandır bu konuda birçok çalışma yürütüyoruz. Bu projeyle de Instagram’da gençler ve ebeveynler için son dönemde geliştirdiğimiz araçlar hakkında farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz" diyor.
Kampanyaya destek veren Ceyda Düvenci Instagram deneyimini "Instagram benim için kendi sınırlarım içinde sevdiklerim ve beni sevenlerle paylaştığım bir yer. Sosyal medyanın siz nasıl kullanırsanız öyle şekillendiğine inanan biriyim" cümleleriyle izah ediyor.
Instagram’da kullanıma sunulan özellikler arasında, kullanıcıların odaklanmasına ve uygulamadaki arkadaşları ve takipçileriyle arasına sınırlar koymasına yardımcı olan ve genç kullanıcılara uygulamada geçirdikleri zaman ve görüntüledikleri içerik üzerinde daha fazla kontrol sağlayan ‘Sakin Mod’ yer alıyor.
Bunun yanı sıra Meta, Instagram'ın Ebeveyn Gözetimi özelliği için ek araçları duyurdu.
Bu araçlarla ebeveynler, çocuklarının takip ettiği hesapları ve onları takip eden hesapları görüntüleyebiliyor.
O özelliklerden biri de Instagram'da belirli bir süre geçirdiklerinde kullanıcının o gün için limitine ulaştığını bildiren ‘Günlük Süre Sınırı’ seçeneği.
Bunlara ek olarak, ‘Ara Verme’ özelliği, zamanlanmış bir hatırlatma ile gençlerin (ve ebeveynlerin) uygulamada geçirdikleri zaman üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı oluyor.
Prof. Dr. Betül Ulukol, atılan bu adımlarla ilgili "Sosyal medya gençler için birçok fırsat sağlamakla birlikte bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Ancak bu noktada çocuklarımızı sosyal medyadan uzak tutmak yerine onları bilinçlendirmemiz, doğru ve yanlışı onlara iyi bir rehber olarak, kendi davranışlarımızla örnek olarak öğretmeliyiz. Çocuklarımıza yaklaşımımızda fikir alışverişi yapmak ve onları dinlemek de çok önemli, bu açıdan Instagram Aile Merkezi’ni takdir ediyorum" diyor.
Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, Meta'nın bu bağlamdaki projeleriyle ilgili yöneltilen sorulara şu yanıtları veriyor:
Meta, son üç yılda gençlerin güvenliğini hedefleyen kaç aracı kullanıma sundu? Bunların özellikleri nedir?
Meta olarak, kullanıcılarımızın Instagram'da geçirdikleri zamanı kendilerine hitap edecek ve iyi hissetmelerini sağlayacak şekilde kontrol edebilmek istediklerinin farkındayız. Özellikle gençlerin sosyal medyada güvenliği bizim için çok önemli. Uzun zamandır bu konuda birçok çalışma yürütüyoruz. Kullanıcıların zamanlarını yönetmelerine, istenmeyen etkileşimleri önlemelerine ve ne tür içerik ve hesaplar göreceklerini kontrol etmelerine olanak tanıyan özellikler kullanıma sunuyoruz. Geçtiğimiz günlerde Meta İstasyon Türkiye'de ebeveynleri ve gençleri mevcut güvenlik araçlarından yararlanmaya teşvik etmek amacıyla başlattığımız #SenKararVer adlı dijital projemizin lansmanını gerçekleştirdik. Proje kapsamında da tanıttığımız bu güvenlik araçları sayesinde yalnızca gençlerin platformdaki güvenliğini sağlamayı değil, aynı zamanda kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini mümkün kılmayı amaçlıyoruz. ‘Ara Verme’ hatırlatmaları, beğeni sayısını gizleme ve yorum kontrolleri gibi birçok araç aracılığıyla çevrim içi dünyayı gençler ve ebeveynler için daha güvenli ve daha zengin bir yer haline getirmeye katkı sağlıyoruz.
Instagram'da kullanıma sunulan 'Sakin Mod' özelliği, kullanıcılara ne sağlıyor?
Instagram'ın 'Sakin Mod' özelliği, her gün seçtiğiniz zaman dilimi boyunca Instagram bildirimlerinizi otomatik olarak duraklatmanıza olanak tanıyan bir özellik. İnsanlar odaklanmaya ya da hem arkadaşları hem de takipçileriyle aralarına sınır koymaya ihtiyaç duyduklarında onlara yardımcı olmak amacıyla tasarlandı. Bu özellik etkinleştirildiğinde kullanıcılar herhangi bir bildirim almıyor, profillerinin etkinlik durumu 'Sakin modda' olarak değişiyor ve biri onlara mesaj yolladığında otomatik bir yanıt gönderiliyor.
Instagram'ın Ebeveyn Gözetimi özelliği için eklenen yeni araçlarla ebeveynler, çocuklarının hangi hesaplarını nasıl görüntüleyebiliyor?
Bu yeni araçlar etkinleştirildiğinde bir ebeveyn, çocuğunun hesap gizlilik ayarını, hassas içerik ayarını, ona kimlerin mesaj gönderebileceğine ve onu bir mesajlaşma grubuna kimlerin ekleyebileceğine ilişkin ayarları görebilir. Çocuğu bu ayarlardan herhangi birini değiştirecek olursa, hareket akışlarında ve etkinleştirilmişse ‘anında ilet’ bildirimi üzerinden bilgilendiriliyor. Bununla birlikte, her gencin Instagram hesabının kendisine ait olduğunun da altını çizmek istiyorum. Örneğin ebeveynler çocukların mesajlarını göremez, şifresini değiştiremez veya hesabını silemez. Hem ebeveynin hem de gencin onayı aracılığıyla aktif olan Ebeveyn Gözetimi özelliği isteğe bağlı olarak kullanılabiliyor. Bir genç, Instagram'da belirttiği doğum gününe göre 18 yaşını doldurduğunda ise otomatik olarak sonlandırılıyor.
Instagram'da belirli bir süre geçirdiklerinde kullanıcının o gün için limitine ulaştığını bildiren özellik ne adla anılıyor, daha neyi hedefliyor?
Bahsettiğiniz özelliğin adı “Günlük Süre Sınırı”. Gözetim Araçları’nda yer alan bu özellik sayesinde çocuğunuz, ayarladığınız günlük süre sınırına ulaştığında Instagram'ı bir sonraki güne kadar hiçbir cihazda kullanamıyor. Bir süre sınırı ayarladığınızda veya mevcut bir süre sınırını değiştirdiğinizde çocuğunuza buna dair bir bildirim gönderiliyor. Bunlara ek olarak, kullanıcının bir önceki hafta uygulamada ne kadar zaman geçirdiğini gösteren bir gösterge tablosu, kişiselleştirilebilir bir günlük zaman uyarısı ve bildirimleri sınırlamak için anlık bildirimleri sessize alma ayarı da bu özellik kapsamında sunuluyor. “Günlük Süre Sınırı” ile ebeveynlerin ekran süresi sınırlamalarıyla gençlerin zamanını daha iyi yönetmelerine, gençlerin takipçilerini ve kimleri takip ettiklerini denetlemelerine, çocukları birini şikâyet ettiğinde bildirim almalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz.