Yeni Günaydın
Geri

İnsansı Robot Tarafından Yapılan Eser Rekor Fiyata Satıldı!

İngiliz matematikçi ve bilgisayar biliminin öncüsü Alan Turing’in portresi, insansı robot Ai-Da tarafından çizilerek 1,08 milyon dolara açık artırmada satıldı.
İnsansı Robot Tarafından Yapılan Eser Rekor Fiyata Satıldı!
Haberler / Teknolojik
9 Kasım 2024 Cumartesi 13:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünyanın en gelişmiş insansı robotu olduğu iddia edilen Ai-Da'nın çizdiği bilgisayar dahilerinden biri olarak bilinen ve icatlarıyla Alman enigma şifreleme makinesini kıran Alan Turing'in portresi dudak uçuklatan bir rakama alıcı buldu.

Son yıllarda yapay zeka ve insansı robot teknolojisindeki gelişmeler, robotların artık yalnızca basit görevleri yerine getirmesinin ötesine geçerek insan benzeri düşünme, öğrenme ve adaptasyon yetenekleri sergileyebileceğini ortaya koyuyor.

Bu alanda dikkat çeken örneklerden biri, dünyanın en gelişmiş insansı robotlarından biri olan Ai-Da tarafından çizilen Alan Turing portresinin rekor fiyata satılması oldu.

İngiliz matematikçi ve bilgisayar biliminin öncüsü Alan Turing’in portresi, insansı robot Ai-Da tarafından çizilerek 1,08 milyon dolara açık artırmada satıldı. Bu eserin, bir robot tarafından üretilmiş ilk sanat eseri olması nedeniyle büyük ilgi gördüğü belirtildi. Başlangıçta 120 ila 180 bin dolar arasında bir fiyat beklentisi ile satışa sunulan portre, tam 27 teklif aldı ve kısa sürede beklenenden çok daha yüksek bir fiyata ulaşarak yeni bir satış rekoru kırdı.

Görsel Algılama ile Çizilen Portre Ai-Da, yapay zeka teknolojisini kullanarak insanlarla diyalog kurabiliyor ve tıpkı bir sanatçı gibi görsel algılama yeteneklerini kullanarak Alan Turing’in fotoğraflarını inceleyip portresini oluşturdu. Bu teknik, çoğu sanatçının "gör ve resmet" yöntemi ile paralellik gösteriyor. Turing'in bu özel portrede yer almasının sebebi ise onun 1950’lerde yapay zekanın temellerine dair görüşler sunmuş olması olarak görülüyor.

Ada Lovelace’a Atıfta Bulunuluyor Adını ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace’tan alan Ai-Da, sanat uzmanı Aidan Meller’in girişimiyle Oxford ve Birmingham Üniversitelerindeki yapay zeka uzmanlarının katkılarıyla geliştirildi. Ai-Da’nın Turing’in portresini başarıyla resmetmesi, yapay zekanın sanat alanında ne denli ileri bir seviyeye geldiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın