Yeni Günaydın
Geri

İklim Değişikliği Sorumlusu: Aç Sığınlar!

Bu iri geyikler günde 27 kilograma yakın yiyecek tüketebilecek iştaha sahip
İklim Değişikliği Sorumlusu: Aç Sığınlar!
Haberler / Yaşam
13 Mart 2023 Pazartesi 09:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bu ay Journal of Geophysical Research: Biogeosciences adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma, iklim değişikliğiyle ilgili olarak iri bir geyik türünü işaret etti. 

Norveçli bilim insanlarının hazırladığı araştırma, sığınların bazı ormanların tuttuğu karbon miktarını büyük oranda azalttığını ortaya koydu. 

Bu büyük memelilerin bastıkları yerlerde bitki örtüsünün büyük hasar aldığı, ağaçların gelişiminin olumsuz etkilendiği ve dışkılarıyla idrarları yüzünden toprak yapısının bozulduğu bildirildi. Sığınların günde 27 kilograma yakın yiyecek tüketebildiklerinin de altı çizildi.

Araştırmanın konusu, sığınların kutupaltı ormanlarındaki etkisiydi. Buralar, dünyadaki tüm ormanların yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor ve atmosferdeki karbondioksiti topraklarında ve bitki örtüsünde saklıyor.

Bilim insanları, Norveç'in odunculukta kullanılan ormanlık alanlarından 11 sene boyunca toplanan verileri inceledi. Normalde ormanların hızlıca toparlanarak eski haline gelme eğilimi gösterdiği, ancak sığınların bulunduğu bölgelerde fidanlar yendiği için buralarda bu eğilimin çok zayıfladığı bildirildi. 

Norveçli bilim insanları söğüt, huş ve üvez ağaçlarıyla beslenen bu dev geyiklerin ülkenin tüm ormancılık sektörünün toplam rekoltesinin yüzde 10'una yakın miktarda ağaç tükettiğini buldu. Bu da bu bölgelerde karbon depolama kapasitesinin yüzde 60'a varan oranda azaldığını gösteriyor. 

Diğer yandan sığınların ormanların albedosunu da değiştirdiği ortaya kondu. İri geyiklerin zemini temizleyerek gelen ışığın orman tabanından sekmesini ve bu sayede ormanın serinlemesini sağladığı bildirilidi. 

Araştırmanın ortak yazarlarından Xiangping Hu, basın bildirisinde şu ifadeleri kullandı:

Sığınların bitkilerin yetişmesini, karbon döngüsünü ve iklim sistemini bu kadar etkilemesi gerçekten bir sürpriz oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın