Yeni Günaydın
Geri

İBB’nin Cemevi Kararına AKP Karşı Çıktı!

İBB’ye ait Gaziosmanpaşa’daki arazinin imarı, Cem Vakfı Ahmet Yesevi Cemevi’nin talebi üzerine “sosyal tesis alanı (cemevi)” olarak değiştirildi. AKP karara yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.
İBB’nin Cemevi Kararına AKP Karşı Çıktı!
Haberler / Gündem
16 Mayıs 2024 Perşembe 22:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İBB Meclisi’nin mayıs ayı oturumlarında dikkat çeken plan değişiklikleri gerçekleştirildi.

15 Mayıs tarihli oturumda, İBB’ye ait Gaziosmanpaşa’daki bin 600 metrekarelik park fonksiyonundaki parselin imarı “sosyal tesis alanı(cemevi)” olarak değiştirildi. 

Cem Vakfı Ahmet Yesevi Cemevi’nin, cemevi faaliyetinin İstanbul depremi dikkate alınarak daha iyi koşullarda yürütülebilmesi amacıyla İBB’ye ait Kazım Karabekir Mahallesi’ndeki bin 600 metrekarelik İBB mülkiyetindeki parselin cemevi olarak kullanılabilmesi için imar planı değişikliği talebi yerine getirilmiş oldu.

CHP grubunun çoğunluk oyları ile kabul edilen karara AKP grubu, “Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği”ne aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.

İSMET İNÖNÜ PARKI KORUMA ALTINA ALINDI

Mülkiyeti İBB’ye ait olan Beşiktaş’taki İBB İsmet İnönü Parkı’na ilişkin İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 3 yıldır bekleyen 2021 tarihli kararı imar planlarına işlendi.

Kurul kararı doğrultusunda park, “Dolmabahçe Sarayı, Saat Kulesi ve Bezmi Alem Valide Sultan Cami koruma alanı” sınırları içine alındı.

8 bin 838 metrekarelik parkın tapu kaydında “1 ve 2’inci derece korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” beyanı bulunuyor.

“KAYIP AZİZİYE CAMİİ YAPILSIN”

AKP grubu karara “Söz konusu alanda Aziziye Cami’si kayıp eseri olduğu ve ihya edilmesi gerektiği için karara katılmıyorum” şeklinde muhalefet şerhi düştü. Kararın oylanması sırasında da AKP itirazını gündeme getirdi. 

AKP Grup Sözcü Murat Türkyılmaz, söz konusu yere Abdülaziz Han döneminde cami yapılma kararı alındığını ve Aziziye Cami inşaatının başladığını ancak tahttan indirilince inşaatın yarım kaldığını anlatarak, yıllar sonra buraya İsmet İnönü’nün heykelinin dikildiğini söyledi. 

Türkyılmaz yıllar önce de kamuoyunda “İnönü heykeli mi, cami mi olacak?” tartışması yapıldığını hatırlattı.

Dosyadaki kurul kararının itiraz üzerine mahkeme tarafından iptal edildiğini söyleyen Türkyılmaz, “Kurul kararının güncel halini bekleyeyim, meseleyi siyasileştirmeden konuyu çözelim” dedi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun CHP’li Başkanı Sedat Özkan da “Dosya zaten bu gibi bahanelerle 3 yıldır bekletiliyordu. Dosyaya giren güncel kurul kararına göre hareket ettik. İptal kararı dosyada yok. İBB Meclisi duyumlara, sonradan alınan kararlara işlemlere göre karar almaz. Dosyadaki bilgilere göre değerlendirme yapılır. Planın askı süreci var, eksiklik varsa itiraz edilir. Meclis gerekiyorsa tekrar karar alır” dedi.

İBB HEYKELİ YENİLEDİ

Parktaki İsmet İnönü heykeli, İBB tarafından kısa süre önce yenilendi. 2022 yılında  2. İnönü Zaferi’nin 101’inci yıldönümünde İBB Yayınları’ndan çıkan “İsmet İnönü Kitabı”nın tanıtımı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından bu parkta gerçekleştirilmişti.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın