Koah, kalp yetmezliği ve astım gibi pek çok hastalıkta tedavi amaçlı kullanılan oksijen konsantratörleri elektrik sarfiyatını artırıyor. Faturalarla başa çıkmak zorlaşıyor, hastalar yetkililerden yardım istiyor
Enflasyon yükseliyor, pahalılık katlanıyor, vatandaş ay sonunu getirmekte zorlanıyor.
Fiyat artışlarındaki aslan payı ise elektrik faturalarına ait.
Elektrik konut tarifesine yıl içinde üç defa, sanayi tarifesine ise dört defa zam yapıldı.
Elektrik faturalarına bir yılda yapılan zam oranı yüzde 184'ü buldu.
Yaşananlar milyonlarca koah, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanserinin de aralarında bulunduğu kronik solunum yetmezliği hastasının belini büktü.
Rahat nefes alıp verebilmek için oksijen sağlayan konsantratör cihazları, elektrik sarfiyatını artırdığından faturalar katlandı.
Independent Türkçe, kronik solunum yolu rahatsızlığı çeken hastaların fatura mağduriyetini ele aldı.
"Yasal düzenleme şart, konsantratör masrafı faturadan muaf tutulmalı"
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden (TÜSAD) Prof. Dr. Gazi Gülbaş, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Göğüs Hastalıkları uzmanı olarak görev yapıyor.
Kronik solunum yetmezliği bulunan hastaların oksijen tedavisi için kullandıkları konsantratörlerin aylık elektrik sarfiyatının 144-230 kilovat arasında değiştiğine dikkati çekiyor.
Yasal düzenleme çağrısı yaparak yetkililere seslenen Prof. Dr. Gülbaş, konsantratör masrafının faturadan muaf tutulması gerektiğini savunuyor:
Kronik solunum yetmezliği çeken hastaların elektrik sarfiyatından konsantatörlerin harcama oranına göre muaf tutulmalarına yönelik yasal bir düzenleme talep ediyoruz.
Sene başında da bu konudaki sıkıntıları dile getirdiklerini ve o tarihten bu yana elektriğe birkaç kez zam gelse de hasta mağduriyetinin giderilmediğini ifade eden Gülbaş, mevcut durumu "Değişen hiçbir şey yok" sözleriyle eleştiriyor.
Kimi hastaların 24 saat boyunca bu cihazları kullanmak zorunda kaldığını, çıkarmaları halinde nefes alamadıklarını belirten Gülbaş, "Havadaki oksijen bu kişilere yeterli gelmiyor. Bu nedenle oksijen takviyesi gerekiyor. Aletlerin verdiği havadaki oksijen içeriği daha yüksek. Bu nedenle de hastalar bu aletlere muhtaçlar. Ancak bu sefer elektrik faturası yükünün altında eziliyorlar" tespiti yapıyor.