Yeni Günaydın
Geri

Hamamböceği Dolması Yer misiniz?

Biliyoruz, böcekler çoğumuz için pek de iç açıcı bir konu değil.
Hamamböceği Dolması Yer misiniz?
Haberler / Yaşam
6 Mart 2022 Pazar 17:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre, aslında dünyaya pek çok faydası dokunan bu kendisi küçük etkisi büyük canlıların 'geleceğin gıdası' olması mümkün olabilir.

WebTekno'dan alınan bilgilere göre, ülkemiz dahil pek çok ülkede yaygın olmasa ve çoğu kişinin “asla yapmam” diyerek yeminler ettiği bir şey olsa da, böceklerin yiyecek olarak tüketilmesi özellikle Asya ve Afrika ülkelerinde başta olmak üzere oldukça normal bir durum. Üstelik tam bir protein yuvası olan böceklerin sağlık açısından birçok faydası olduğu da biliniyor. 

Araştırmacılar ise böceklerin 'geleceğin gıdası’ olmasının oldukça muhtemel olduğunu düşünüyor. Trends in Plant Science isimli bilim dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma makalesine göre bilim insanları, böcekleri içeren bir beslenmeye geçmenin, yetiştirdiğimiz meyve ve sebze gibi ürünler üzerinde de olumlu bir etkisinin olacağını öne sürüyor. 

Mükemmel bir protein kaynağı olan böcekler, geleneksel çiftçilik ile kıyaslandığında besin üretmek için çok daha az kaynak kullanırlar. Örnek vermek gerekirse; yemek kurdu çiftliğine yaklaşık 2 kilogram yem verirseniz, bir kilogram yenilebilir protein elde edersiniz; ancak sığır eti için 10 kat daha fazla alana ihtiyacınız vardır ve buna ek olarak ortaya çıkan sera gazı da 18 daha fazladır.

Makalenin yazarları, insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılacak olan böceklerin üretiminden arta kalan atık ürünlerin kullanımını ve bu atıkların, sürdürülebilir mahsullerin yetiştirilmesi üzerinde sahip olabileceği faydaları inceliyor. Buna göre böcek çiftliği yan ürünlerinin, mahsul çiftçilerine bitki büyümesini destekleyen ve toprak mikrobiyomunu bitki sağlığını destekleyecek şekilde etkileyen organik bir toprak katkı maddesi sağlayabileceği düşünülüyor.

Konuya dair makalenin yazarları, "Yeni bir hayvansal protein kaynağının üretiminden, yani sarı yemek kurdu (Tenebrio molitor), küçük yemek kurdu (Alphitobius diaperinus), ev kriketi (Acheta domesticus), siyah asker sineği (Hermetia illucens) veya yiyecek ve yem için karasinek (Musca domestica) gibi böceklerin üretiminden yeni bir organik toprak değişikliği ortaya çıkıyor. " ifadelerini kullanıyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın