İngiltere merkezli The New Arab, Dışişleri Bakanlığı'na atanan Hakan Fidan ile ilgili dikkat çeken bir analize yer verdi.
Erdoğan’ın seçim zaferi sonrası Türkiye’nin dış politika adımının nasıl yön alacağına değinilen analizde Fidan'a da ayrı bir parantez açıldı.
FİDAN, ÜÇ TEMEL HEDEFİ ÖNCELENDİRECEK
The New Arab'a konuşan Ortadoğu araştırmacısı Omar Munassar "Hakan Fidan, özellikle bölge içinde olmak üzere üç temel hedefi önceliklendirecek. Ekonomik bağları güçlendirmek, normalleşme sürecini tamamlamak ve mültecilerle sorunları Türkiye'nin Suriye'deki güvenliğini sağlayacak şekilde çözmek" ifadelerini kullandı.
ANLAŞMAZLIKLARI ÇÖZDÜ
"Fidan'ın Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin bölgesel ve küresel meselelerde daha iddialı rol alma niyetinin işareti olarak görülebilir" tespiti yapılan analizde ayrıca, özellikle İsveç'in NATO üyeliği konusunda, Batı'nın Türkiye'ye tavizler vermesi gerektiği belirtildi.
Söz konusu analizde Hakan Fidan'ın başarılarla dolu geçmişine de dikkat çekildi. Analizde şu ifadeler kullanıldı:
"Hakan Fidan, istihbarat şefi olarak görev yaptığı süre boyunca çok sayıda önemli istihbarat ve diplomatik başarıya imza attı. Türkiye'de Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı yakın işbirliği içinde çalıştı. Örneğin Hakan Fidan'ın perde arkasındaki diplomasisi, Türkiye'nin Körfez ülkeleri, Mısır, İsrail ve Suriye ile uzlaşmasına katkıda bulundu. Hakan Fidan'ın girişimleri ile Ankara, bu ülkelerle birçok anlaşmazlığı çözdü ve Fidan'ın bu diplomatik başarısı, karmaşık jeopolitik meseleleri idare etme yeteneği nedeniyle ona uluslararası tanınırlık kazandırdı. Fidan'ın atanması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin bölgedeki ve ötesindeki nüfuzunu genişletmeye odaklanmaya devam ettiğine işaret ediyor."
YETENEKLİ ARABULUCU
The New Arab isimli yayın organında yayınlanan analizden bir diğer bölüm şu şekilde:
"Hakan Fidan, Türkiye'nin Batılı ortaklarıyla iyi bir muhatap olabilir. Fidan, Türkiye istihbarat teşkilatının başı olarak, güvenlik ve dış politika konularını ele alma konusunda geniş bilgi ve deneyime sahiptir. Ek olarak Hakan Fidan, yetenekli bir arabulucu olarak biliniyor ve terörizm, bölgesel meseleler ve Ukrayna'daki ihtilafın çözümü konusunda süren gerilimlerin çözülmesine yardımcı olabilir.
Hakan Fidan'ın girişimleri ile Batı ile Türkiye arasında İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması gibi olumlu gelişmeler yaşanması potansiyeli de var. Bunun karşılığında ise, NATO üyelerinin muhtemelen Ankara'ya tavizler vermesi gerekecek. Sonuç olarak Ankara, küresel angajmanlarında bağımsızlık ve işbirliği arasında bir denge sağlamayı amaçlayarak NATO ve Avrupa Birliği ile sağlam ilişkiler sürdürmek için çaba gösterebilir."