Yeni Günaydın
Geri

Günlük Stresi Azaltmanın Yolları!

Stres neden bizim için kötü?
Günlük Stresi Azaltmanın Yolları!
Haberler / Yaşam
1 Eylül 2022 Perşembe 13:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Stresle eskisi kadar iyi başa çıkamıyor musunuz? Çoğu insan için stresle başa çıkmak yıllar geçtikçe daha da zorlaşır ve bu, sağlık için potansiyel bir sorundur. Özellikle kronik hastalık riski olan kişilerin (kötü beslenme veya egzersiz yapmama gibi sağlıksız alışkanlıklar da eklenerek) kronik hastalık risklerini artırır.

İnsanlar stresle başa çıkmak için günlük hayatlarında bir çok yöntem denerler. Stresle başa çıkmanın en iyi yolu, günde en az yedi saat uyumak, ağırlıklı olarak bitki bazlı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmaktır. Stresi azaltmak için daha bir çok yol denenebilir. Stresi önlemek için bu ipuçlarını deneyin.

STRES NEDEN BİZİM İÇİN KÖTÜ?

Sıkıntılı bir durumdan kurtulmak için vücudun strese ("dövüş ya da kaç") tepkisine ihtiyacımız var. Bir tehdit veya tehlike algıladığınızda, vücudunuz stres hormonlarını salarak, kaslarınızı sıkılaştırarak, kan basıncınızı yükselterek, kalp ve ciğerlerinizi daha fazla çalıştırarak ve size enerji vermek için yağ ve şeker salınımı yaparak bu zorluğun üstesinden gelir. Tehlike azaldığında vücudunuz normal işleyişine döner.

Bununla birlikte, sık sık strese girerseniz, stres tepkisi sabit hale gelebilir ve bunama, kalp hastalığı ve felç gibi birçok hastalık için riskleri keskin bir şekilde artıran bağışıklık sisteminin sürekli aktivasyonu olan kronik inflamasyon dahil olmak üzere devam eden zararlara neden olabilir.

 STRESLE MÜCADELE 

Stresle başa çıkmanın en iyi yolu, günde en az yedi saat uyumak, ağırlıklı olarak bitki bazlı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sosyal olarak bağlantıda kalmaktır. Bu sağlıklı alışkanlıklara uymak, daha dirençli olmanıza ve hayatın zorlu durumlarına daha iyi uyum sağlamanıza yardımcı olur.

Yardımcı olan başka bir şey ise stresin tetiklendiğini hissettiğinizde vücudun stres tepkisini bastırmak. Yerinde rahatlama için bu ipuçlarından herhangi birini deneyin:

GEVŞEME EGZERSİZİ YAPIN

- 10 kere çok yavaş nefes alıp vermek gibi temel bir nefes egzersizi yapabilirsiniz.

- En sevdiğiniz tatil yerinde, belki sahilde ya da doğada olduğunuzu hayal edebilirsiniz.

KASLARINIZI GERDİRİN 

Otururken veya ayakta dururken nefes alın, kollarınızı yukarı kaldırın, parmaklarınızı birbirine bağlayın, gerin, parmaklarınızı serbest bırakın ve kollarınızı iki yana indirirken nefes verin. Üç kez tekrarlayın.

 BİR FARKINDALIK MOLASI VERİN 

- Bir fincan çay içip onun sıcaklığını ve kokusunu hissedin.

- Doğada yavaş ve dikkatli bir yürüyüş yapın.

HIZLI BİR YÜRÜYÜŞ YAPIN 

Haftada 150 dakika tempolu yürüyüş gibi orta yoğunlukta egzersiz yapmak, stres yönetimi de dahil olmak üzere sağlığın tüm yönleri için önemlidir.

KAHKAHA ATIN 

Seni güldüren bir film ya da dizi izle.

Ortamınızdaki yüksek gürültüyü azaltın
Belki komşulardan, trafikten veya evinizden ya da ofisinizden birinden geldiği için yüksek ses kaçınılmazsa, kulak tıkacı veya gürültü önleyici kulaklık takmayı deneyin.

 YATIŞTIRICI MÜZİK ÇALIN 

Yüksek sesten farklı olarak, hoş bir müzik gevşeme tepkisini ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERDEN UZAK DURUN 

Olumlu düşünceler, olumlu duyguların artmasına yardımcı olur. Bir olumsuz veya stresli düşünce için üç olumlu şey bulun.

 GERÇEKTEN BUNA DEĞER Mİ DİYE SORUN 

Stresinizin nedeninin bundan bir yıl sonra önemli olup olmayacağını veya stresin neden olabileceği sağlık sorunlarına değip değmeyeceğini sorarak olayları perspektife koymaya çalışın.

YARDIM İSTEYİN 

Hepimiz bağımsız olmak isteriz, ancak bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden endişelerinizi dindirmesi veya gündelik hayatla ilgili (çimleri biçmek veya ağır bir şey kaldırmak gibi) faaliyetlerde size yardımcı olmasını istemek sorun değildir. Fiziksel veya zihinsel bir yükü hafifletmek stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın