Yeni Günaydın
Geri

Güney Yarımküre Neden Daha Fırtınalı? İşte Yanıtı!..

Yeni araştırma, Güney Yarımküre'nin Kuzey Yarımküre'den yüzde 24 daha fırtınalı olduğunu ortaya koydu
Güney Yarımküre Neden Daha Fırtınalı? İşte Yanıtı!..
Haberler / Dünya
6 Aralık 2022 Salı 16:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Şikago Üniversitesi'nden bir iklim bilimci tarafından yürütülen yeni çalışma, fırtınalar ve yarımküreler arasındaki ilişki hakkında yeni teoriler ortaya koydu.

Yüzyıllar boyunca denizciler, en şiddetli fırtınaların Güney Yarımküre'de yaşandığının farkındaydı fakat bunun arkasında neredeyse hiçbir bilimsel açıklama yoktu. Şimdiyse elimizde Güney Yarımküre'nin Kuzey Yarımküre'den yüzde 24 daha fırtınalı olduğuna dair yeni bir kanıt var.

Şikago Üniversitesi'nden iklim bilimci Tiffany Shaw, dünyanın ilk somut açıklamasını yaptı. Okyanus sirkülasyonu ve Kuzey Yarımküre'deki büyük sıradağları baskın faktörler olarak gösteren çalışma, bu asimetrinin 1980'lerde uydu çağının başlangıcından bu yana arttığını da tespit ediyor.

Bulgular, bu artışın fizik temelli modeller tarafından geliştirilen iklim değişikliği tahminleriyle tutarlı olduğu sonucunu ortaya koydu.

EurekaAlert.org'a konuşan Shaw, "Dünya'yı bir kavanoza koyamazsınız" dedi.

Bunun yerine fizik kurallarına dayanan iklim modellerini kullanıyor ve hipotezleri test etmek için deneyler yapıyoruz.

Topoğrafyanın, yani kara yüzeylerinin biçim ve özelliklerinin test edildiği çalışma, büyük sıradağların hava akışını kesintiye uğrattığını ve böylece fırtınaları azalttığını buldu. Kuzey Yarımküre'de bu sıradağların sayısı daha fazla, dolayısıyla Shaw'un çalışması dünyadaki tüm dağları düzleştirdiğinde iki yarımküre arasındaki fırtına sıklığı farkının yaklaşık yarısı ortadan kalktı.

Okyanus sirkülasyonu da test edildi. İki yarımküre arasında değişen süreçler bir enerji dengesizliği yaratıyor, bu nedenle su Arktika'da batıyor, okyanusun dibinde ilerliyor ve sonunda Antarktika'da beraberinde enerji taşıyarak yükseliyor. Deneyin ikinci kısmı, taşıma bandı adı verilen bu sistemi saf dışı bıraktı ve süreçteki fırtına sıklığı farkının kalan yarısını ortadan kaldırdı.

Kayda değer şekilde çalışmada, fırtına asimetrisinin 1980'lerden bu yana arttığı ve Güney Yarımküre'nin giderek daha fırtınalı hale geldiği sonucuna varıldı. Buna karşılık, Kuzey Yarımküre'de neredeyse hiç değişiklik olmadı.

Peki bu soruyu yanıtlamak neden bu kadar uzun sürdü? Bilim insanları bu sorunun cevabını ancak II. Dünya Savaşı'ndan sonra araştırmaya başladığından, hava ve iklim fiziği nispeten yeni çalışma alanları. Bu somut cevaplar sayesinde iklim bilimciler, iklim değişikliği hızlanırken hayati öngörülerde bulunabilme imkanına sahip olacak.

Shaw, EurekaAlert.org'a, "Bu anlayış temelini atarak, iklim değişikliği tahminlerine olan güveni artırıyor ve böylece toplumun iklim değişikliğinin etkilerine daha iyi hazırlanmasını sağlıyoruz" diye açıkladı.

Riskler yüksek ve doğru cevabı doğru nedenle almak önemli.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın