Yeni Günaydın
Geri

Güneş Enerjisinde Çığır Açan Adım!

Şeffaf katman UV'yi görünür ışığa dönüştürürken aynı zamanda Güneş piline de koruma sağlıyor
Güneş Enerjisinde Çığır Açan Adım!
Haberler / Teknolojik
6 Ocak 2024 Cumartesi 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bilim insanları, ışık spektrumunun daha önce kullanılmayan kısımlarından yararlanarak Güneş panellerinin verimliliğini kayda değer derecede artırmanın yolunu keşfetti.

Çin'deki Şanghay Mühendislik Bilimleri Üniversitesi'nden bir ekip, cam-seramik bir malzemenin şeffaf bir katman halinde Güneş pillerinin üzerine yerleştirilmesiyle ultraviyole (UV) ışığın görünür ışığa dönüştürülebileceğini buldu.

Bu malzeme, güçlü ışık altında bozulan yeni nesil perovskit pillere koruma katmanı sağlama avantajına da sahip.

Şangay Mühendislik Bilimleri Üniversitesi'nden Pei Song, "Hem karada hem de uzayda yer alan fotovoltaik pillerdeki potansiyel uygulamalarla, spektrum yavaşlamasının cam-seramiklerle birleştirilerek geliştirilmesi, fotovoltaik cihazlarda daha iyi performans elde etmek için yeni yollar açabilir" diyor.

GdPO4-GC:Eu3+/Pr3+ denen yeni malzeme araştırmacılara göre, daha önce önerilen spektral dönüşüm yöntemlerinin aksine laboratuvarda kolayca sentezlenebiliyor.

Ekip, bulgularının sadece Güneş panellerinin verimliliğini artırmada değil, aynı zamanda uzayda kullanılan fotovoltaik pillere koruyucu tabaka sağlamak için de kullanılabileceğini söylüyor.

Dr. Song, "Günümüzde, genişleyen uzay istasyonları daha fazla güç desteğine ve yüksek performanslı fotovoltaik pillere ihtiyaç duyuyor" diyor.

Bir fotovoltaik pilin üst tarafını önerilen spektral dönüşüm malzemesiyle kaplayıp uygun kapsülleme ve mühürleme teknolojisini kullanarak, çok düşük nem seviyeleri ve UV'nin verimli şekilde geri dönüştürülmesini sağlayabiliriz. Ayrıca cam-seramik malzemeler sert bir dokuya sahip olduğundan fotovoltaik piller, uzayda süzülen küçük molozların çarpmasına karşı koruma sağlayabilir.

Malzemenin maliyet açısından uygunluğunu geliştirmek ve hangi kalınlığın en yüksek verimliliği sağladığını tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Araştırma, Journal of Photonics for Energy'de "Ultra-violet wavelength driven solar spectral converter for photovoltaic cell application" (Fotovoltaik pil uygulamasında ultraviyole dalga boyuna dayalı Güneş ışınımı spektrumu dönüştürücü) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın