Ağız ve diş tedavisi cep yakacak: "Türk halkı ya gülmeyi unutacak ya da dişsiz gülümsemeyi öğrenecek"
Zam yağmuru her alanda sürüyor. Ağız ve dış tedavisi de yüzde 30 zamlanıyor. Döviz kurundaki artış nedeniyle fiyat revizyonu yaptıklarını belirten Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Tarık İşmen, "Fiyatların nereye gideceğini kestirmek güç" dedi
Pahalılık nedeniyle zamanında tedavilerini yaptıramayan insanların eksik dişleri görünmesin diye gülmemeyi tercih edebilecekleri belirtiliyor
İstanbul'da ikamet eden 55 yaşındaki gazeteci, memleketinde babasından miras kalan evi satıp dişlerini yapmak zorunda kaldı.
Bir köy evinin satışında elde edilen gelirin yarısıyla dişlerini yaptırabilen gazeteci, erken davrandığı için seviniyor.
Zira eğer 3 Ağustos'tan sonra yaptırmaya kalmış olsaydı, baba mirasın evini neredeyse tüm parasını dişçiye verebilirdi.
127 bin lira vererek hem alt hem üst çene kemiklerine çaktırdığı implatların üzerine yeni yaptırdığı zirkonyum dişleriyle artık daha rahat gülümseyebiliyor emekli gazeteci.
Diş tedavisi yüzde 30 daha zamlanacak
Ancak herkes onun kadar şanslı değil. Üstelik şimdiye kadar dişlerini yaptırmayı planlayan ancak maddi imkansızlar nedeniyle erteleyenleri kara kara düşündürecek bir karar hayata geçiriliyor: Ağız ve diş tedavi ücretleri yüzde 30 oranında zamlanacak.
Bunu Türkiye Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Tarık İşmen açıkladı.
İşmen'in verdiği bilgilere göre döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı bu zam 3 Ağustos'tan itibaren yansıtılacak.
Bilindiği gibi diş tedavisi sağlık hizmetleri arasında erişimi zor olanlardan biri.
İnsanlar çoğunlukla özel muayene ve kliniklerde tedavilerini yapmak zorunda kalıyor.
A'dan Z'ye her kaleme zam geliyor
Ancak diş tedavisinde kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğunun yurtdışından gelmesi nedeniyle hastaların büyük maliyetlerin altına giriyor.
TDB'nin bu sene başında belirlediği "2022 yılı diş hekimlerinin uygulayacakları ağız ve diş sağlığı muayene ve tedavi ücretleri tarifesine" uzun bir listeden oluşuyor.
Bu ücret tarifesine göre bir muayene 215, tomografi 550 eklem tomografi bin 125, bilgisayarlı büyük TME fonksiyon testi 2 bin 270 liraya yapılıyor.
Kompozit dolgunun fiyatı 760, seramik inley dolgunun fiyatı ise 3 bin 780 lira.
Kısa süreli ortodontik tedavi 3 bin 510 liraya yapılırken, şeffaf plaklarla ortodondik tedavi için ise ödenmesi gereken meblağ 16 bin 200 lira.
Bu liste uzadıkça uzuyor. Her kalemin fiyatı ayrı ayrı karşısında yer alıyor. Özellikle de ithal implatların fiyatı ise cep yakıyor.
Zira bunların fiyatı 400 ile 1000 euro arasında değişiyor. Şimdi bütün bu kalemlere en az yüzde 30 daha zam geleceği kesinleşti.
Döviz kurlarındaki artış hesapları bozuyor
Bu konuda Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan TDB Başkanı İşmen'e göre çıldırmış gibi sürekli yukarı yönlü gidişatını sürdüren döviz kurları her şeyin fiyatını alt üst etti.
Ağız ve diş sağlığında kullanılan malzemelerin büyük kısmının yurtdışından getirildiğini söyleyen İşmen, "Kur farkı ithal malzemelerin fiyatının katlanmasına neden oldu. Yılbaşında belirlediğimiz fiyatı revize etmek zorunda kaldık" dedi.
Yurtdışında alınan her şeyin döviz cinsinden Türkiye'ye getirildiğini anımsatan İşmen, "Bu işi yapan insanlar da şaşkın. Ya o markaları ithalat etmeyecek ve tedavide kullanmayacağız ya da yerli üretimin kalitesini artırarak kullanımını yaygınlaştıracağız" diye konuştu.
2022'nin başında yayımlanan listedeki her kalemin fiyatını güncellemek zorunda kaldıklarının altını çizen İşmen, "Yeni fiyat 3 Ağustos itibariyle uygulanacak. Biz taban fiyatları belirliyoruz. Bu genel bir listedir ama her şehre ve ilçeye göre farklı fiyatlar uygulandığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Ekmeğin, yumurtanın, bilet fiyatının ne olacağını kestiren var mı?"
"Fiyat artışı nerede kadar gider" sorusuna Tarık İşmen, şu cevabı verdi:
İstanbul'da ekmeğin fiyatının nereye gideceğini kestiren var mı? Kiranın, yumurtanın, taksi ücretinin, otobüs bilet fiyatındaki artışın daha ne kadar gideceğini kestiren var mı? Elbette ki yok. Türkiye'nin ne yazık ki kötü bir kaderi. Ülkenin hem içinde bulunduğu konjonktür hem de yapılan yanlışlıklar dolayısıyla bu istenmeyen durumlar yaşanıyor.
"İhmal beraberinde başka rahatsızlıklara yol açar"
Döviz kurlarındaki yüksek seyrin tüm hesapları değiştirdiğini, diş hekimlerinin dışarıdan getirilen malzemelerle işlerini sürdürdüklerini aktaran İşmen, bir tehlikeye de dikkati çekti.
İnsanların en kolay şekilde diş hizmetini ötelediklerini bunun da daha sonra maliyetinin çok yüksek olarak ödemek zorunda kaldıklarını hatırlatan İşmen, "Hastalar, ‘sonuçta en kötü olasılık dişi çektiririm, kurtulurum' diyor. Ama işte o çektirdiği on binlere mal oluyor. Sadece maddi yük de değil. İhmal beraberinde ciddi rahatsızlıklara da yol açıyor" ifadelerini kullandı.