Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, seçimlerin ikinci turu için Avrupa'da oy kullanan Türkleri yazdı.
Gazetenin Berlin muhabiri Kate Connolly ve Paris muhabiri Jon Henley'nin kaleme aldığı analizde, diyasporanın kemikleştiği yerlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklendiği, gençlerinse Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu seçtiği ifade edildi.
Guardian, 5 yıl önce İstanbul'dan Almanya'ya taşınan Cansu Yeni'nin "Ülke bir diktatörlüğe dönüştü. Ben ve arkadaşlarım çok acı çektik" sözlerini aktardı.
Haberde, Kılıçdaroğlu'na oy verdiğini söyleyen 32 yaşındaki mimarın şu ifadeleri öne çıkarıldı:
Ülkeye demokrasiyi geri getireceğini söylüyor, ona inanıyorum. Çok barışçıl bir seçim kampanyası yürüttü, bizim ihtiyacımız olan da bu. Göçmen olmak çok zor. Eğer kazanırsa ben de dahil birçok kişi yurduna dönebileceğini hissedecek.
Gazete, 2013'teki Gezi Parkı olaylarının ardından Türkiye'den Almanya'ya giden 36 yaşındaki Yasin Acarbaş'ın, "Bir ülkede yaşamadığım sürece orada oy kullanma hakkım olduğunu düşünmüyorum. Ancak Erdoğan'dan kurtulmak için oyumu son kez kullanmam gerekiyordu" sözlerine de yer verdi.
Soyadını paylaşmayan ve ailesinin 1970'lerde işçi mübadelesiyle Almanya'ya gittiğini söyleyen Gülden ise Erdoğan'ı destekleyeceğini belirtti.
Haberde, 6 Şubat'taki depremlerle ilgili Erdoğan'a yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu savunan 31 yaşındaki mağaza çalışanının şu sözleri öne çıkarıldı:
Depremden sonra halka yardım etmek için çok şey yaptı. Bunu A Haber'de bizzat gördüm. Bazı hatalar yaptığını kabul etti ve bu yüzden ona saygı duyuyorum.
Guardian, ailesi 1980 darbesinin ardından ülkeyi terk edip Fransa'ya giden yazar Claire Koç'la da görüştü.
39 yaşındaki Koç'un yurtdışında Erdoğan'a verilen desteğe dair şu yorumları paylaşıldı:
Yurtdışında yaşıyorsunuz, ülkenizde olup bitenlerden çok fazla etkilenmiyorsunuz fakat kendinizi ülkenize daha yakın hissediyorsunuz. Dini ve ulusal kimliğinizi pohpohlayan birine oy vermek cazip geliyor.
Analizde, Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika gibi Türk diasporasının eskilere dayandığı Avrupa ülkelerinde seçmenlerin, ilk turda Erdoğan'a oy verdiğine dikkat çekildi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre Almanya'da Erdoğan yüzde 65,49, Fransa'da 64,76, Hollanda'da 68,41, Belçika'daysa yüzde 72,31 oranında oy aldı.
Öte yandan diyasporanın görece yeni oluştuğu Litvanya, Estonya ve Polonya gibi ülkelerde Kılıçdaroğlu'nun önde olduğuna dikkat çekildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, YSK verilerine göre Litvanya'da yüzde 80,86, Estonya'da yüzde 91,53, Polonya'daysa yüzde 85,28 oranında oy kazandı.
Haberde, Kuran yakma eylemiyle ve NATO sürecindeki gerginliklerle gündeme gelen İsveç'teyse Erdoğan'ın yüzde 44,22, Kılıçdaroğlu'nun da yüzde 53,45 oranında oy aldığına işaret edildi.
İkinci turda katılım daha yüksek
14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde hiçbir adayın gerekli oy oranını kazanamamasının ardından Türkiye pazar günü yeniden sandığa gidecek.
Erdoğan'ın yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu'nunsa yüzde 44,88 oranında oy aldığı ilk tur, ATA İttifakı'nda da ihtilaf yarattı.
Yüzde 5,17 oranında oy alan ittifakın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, ikinci turda Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı.
İttifaktaki Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise tercihini Kılıçdaroğlu'ndan yana kullandı.
İkinci tur seçimler için yurtdışındaki temsilciliklerde oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sonlandı. Gümrüklerde oy verme işlemleriyse 28 Mayıs 17.00'ye kadar devam edecek.
YSK verilerine göre ikinci tur için temsilciliklerde oy kullanan seçmen sayısı 1 milyon 895 bin 430'a ulaştı. İlk turdaysa temsilciliklerde ve gümrüklerde kullanılan toplam oy sayısı 1 milyon 839 bin 470 oldu.
İlk turda katılım oranı yüzde 53,8'ken ikinci turda oran yüzde 55'e çıktı.
Independent Türkçe, Guardian