Çin'deki bilim insanları, çevresine göre renk değiştiren yeni bir kamuflaj malzemesi geliştirdi ve bu keşfin insanı "etkili bir şekilde görünmez" kılacak giysilerin tasarlanmasını sağlayabileceğini söylüyor.
Birçok hayvanın görünüşlerini değiştirmesini ve çevrelerine uyum sağlamasını mümkün kılan aktif bir kamuflaj becerisi var.
Bu süreci taklit etmek için tasarlanmış insan yapımı sistemler ise karmaşık ve çevreyi tanımak, özelliklerini işlemek ve buna göre görünümü harekete geçirmek ve değiştirmek için birden fazla adıma ihtiyaç duyuyor.
Geçen ay Science Advances'ta yayımlanan çalışmada, bilim insanları bu tür kamuflaj sistemlerinin "büyük oranda karmaşık yapı, düşük kullanılabilirlik ve yüksek maliyet gibi sorunları olan elektronik cihazların entegrasyonuna dayandığını" söylüyor.
Çalışmada araştırmacılar, bukalemun ya da ahtapota benzer şekilde çevresiyle uyum sağlayabilmek için Kendiliğinden Uyum Sağlayabilen Fotokromizm (Self-Adaptive Photochromism, SAP) adlı özel bir süreçten geçen yeni bir malzeme türünü tarif ediyor.
Bu SAP malzemeleri, belirli dalga boylarındaki ışığa maruz kaldığında molekülleri kendilerini yeniden düzenleyerek malzemenin renk değiştirmesini sağlıyor.
SAP malzemeleri, ışığa maruz kalınca yapılarını ve kimyasal özelliklerini değiştiren donör-akseptör Stenhouse eklenme ürünleri (donor–acceptor Stenhouse adducts, DASA) denen organik boya ve moleküllerden yapılıyor.
Araştırmacılar "SAP malzemeleri, karanlıkta temel siyah hallerinde oluyor ve arka planda iletilen ve yansıyan ışıkla tetiklenince kendiliğinden başka bir renge dönüşüyor" diye açıkladı.
Bilim insanları, yeni SAP malzemelerinin geçmişte geliştirilmiş insan yapımı kamuflaj sistemlerine göre daha basit, daha ucuz ve daha kullanıcı dostu olduğunu söyledi.
Araştırmacılar "Bu çalışmada, kendiliğinden uyum sağlayabilen fotokromizmi öne sürerek aktif kamuflajı malzemelerin içsel bir fonksiyonu olarak sunuyoruz" diye yazdı.
Bu malzemeleri sınamak için iki test gerçekleştirdiler.
Testlerden birinde SAP çözeltisiyle dolu saydam bir kap, kırmızı, yeşil, sarı ve siyah da dahil olmak üzere farklı renklerde akrilik kutuların içine yerleştirildi.
Bilim insanları, SAP çözeltisinin çevresindeki akrilik kutuya uyum sağlamak üzere renk değiştirdiğini gözlemledi.
Diğer testte SAP çözeltili kabı, arka planda kırmızı, yeşil veya sarı renklerin olduğu ortamlara yerleştirdiler.
SAP çözeltisinin etrafına uyum sağlamak için yaklaşık bir dakikada renk değiştirdiğini gördüler.
Araştırmacılar SAP malzemelerinin "kamuflaj sistemlerinde, akıllı kaplamalarda, görüntüleme cihazlarında" ve hatta "sahteciliğe karşı teknolojilerde" kullanılmak için büyük bir potansiyel taşıdığını düşünüyor.
Çalışmanın baş araştırmacısı Wang Dongsheng, China Science Daily'ye "Bu teknolojinin giysilere uygulanması temelde bir kişiyi etkili bir şekilde 'görünmez' yapabilir" diye anlattı.
Bilim insanları, ilerleyen çalışmalarda SAP malzemelerinin renk aralığını genişleterek mevcut versiyonda mümkün olmayan mor ve maviyi de içermesini sağlamayı umuyor.
Dr. Wang "Daha fazla fotokromik molekül ekleyerek ya da bileşimini ayarlayarak, renkte daha hassas ayrımlar ve daha hızlı değişim hızı elde etmeyi amaçlıyoruz" dedi.